Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
KOPRIVNICA

Više novca za umirovljenike, udruge, djecu i vrhunske sportaše

Gradonačelnik Mišel Jakšić i čelnik Gradskog vijeća Ivan Pal
Foto: Koprivnica
Grad priprema rebalans proračuna. Iznos predviđen za darivanje umirovljenika u Koprivnici povećat će se za oko 30 posto: sa 134.000 eura na 174.000 eura. Plaće su dizale i druge tvrtke osim Podravke, a veći je i broj zaposlenih

Grad Koprivnica priprema prvi rebalans ovogodišnjeg proračuna koji bi trebao biti donesen na sjednici Gradskog vijeća u lipnju. Sudeći po prvim dokumentima koji su ovih dana upućeni u javno savjetovanje, očito je da se gradski proračun puni bolje od očekivanja.

To je bilo i za očekivati s obzirom na činjenicu da je Podravka od ove godine osjetno digla izdvajanja za primanja svojih zaposlenika, što se osjetilo i na većim proračunskim prihodima Grada od poreza na dohodak. No, plaće su dizale i druge tvrtke koje imaju sjedište u Koprivnici, a veći je i broj zaposlenih.

Sportu 23 posto više

Prema novom prijedlogu financiranja za javne potrebe u brojnim segmentima društvenog života u Koprivnici, izdvajanja za kvalitetu života, sport, socijalnu skrb, zdravstvo, udruge građana povećat će se u prosjeku za 20-ak posto od prvotno usvojenih stavki u ovogodišnjem proračunu. Tako će više novca od prvotno usvojenoga dobiti vrhunski sportaši, umirovljenici, djeca, udruge. Tako se, primjerice, u programu javnih potreba u području unapređenja kvalitete života građana ukupan iznos potpora diže na 542.450 eura, što je oko 19 posto više. Iznos predviđen za darivanje umirovljenika, prema tom prijedlogu o kojem će konačnu riječ dati Gradsko vijeće, povećat će se za 30-ak posto: sa 134.000 eura na 174.000 eura.

Druga najveća stavka u kvaliteti života je nabava udžbenika i radnih bilježnica za učenike osnovnih škola, za što će se, prema prijedlogu izmjena, ove godine iz proračuna izdvojiti nemalih 134.600 eura. Tim programom daje se potpora u podmirenju životnih potreba osjetljivim skupinama građana, odnosno djece, mladih, umirovljenika, osoba s invaliditetom, hrvatskih ratnih vojnih invalida te članova obitelji smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja.

– Novac koji Grad Koprivnica osigurava za unapređenje kvalitete života građana omogućava nadstandard i stvara preduvjete za kvalitetniji život građana u određenim područjima života za obitelji s djecom, polaznike osnovne škole, studente, umirovljenike i osobe s invaliditetom – navode u Gradskoj upravi. Za javne potrebe u sportu novi je ukupan iznos u proračunu, prema prijedlogu rebalansa, 23 posto veći od usvojenog za ovu godinu. Dosad je iznosio 1,28 milijuna eura, a nakon rebalansa bit će čak 1,57 milijuna eura. U sklopu te stavke najviše se povećava iznos za potpore vrhunskom sportu, i to čak pet puta: s planiranih 44.000 eura na 225.000 eura.

Podmirenje troška vrtića

Čini se kako bi u potpori vrhunskom sportu najviše mogli profitirati najpoznatiji koprivnički sportski kolektivi: RK Podravka Vegeta i NK Slaven Belupo. Za program sportskih škola pak predviđen je iznos od 285.100 eura. Za javne potrebe u socijalnoj skrbi i zdravstvu iznos se ove godine diže na 671.000 eura (za 21 posto). Najviše novca predviđeno je za pomoć za podmirenje troškova djeteta za pohađanje Dječjeg vrtića Tratinčica – nešto više od 162.000 eura.

Kad je riječ o udrugama građana koje djeluju na području Koprivnice, novi je iznos 235.000 eura, što je također 20 posto više od prvotno usvojenoga.

Koprivnica Invazivne vrste Počelo uništavanje korova na zelenim površinama Na štandu su pripremili promotivne materijale koji promiču kružno gospodarstvo, održive materijale i edukaciju Posao i drugi projekti Komunalac sudjelovao na Tjednu karijera storyeditor/2024-05-17/trznica_A.jpg Koprivnica raspisala urbanističko-arhitektonski natječaj Grade se moderna tržnica i knjižnica za 8,8 milijuna eura