Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Koprivnica

Komunalac proširuje gradsko groblje za 390 grobnih mjesta

U Komunalcu su u planu javne nabave za ovu godinu za proširenje gradskoga groblja predvidjeli iznos od 200.000 eura bez PDV-a
Foto: Koprivnica
Na grobljima kojima upravlja Komunalac lani su bila ukupno 333 ukopa, što je pad od 18 posto u odnosu na prethodnu godinu

Na gradskom groblju Pri sv. Duhu u Koprivnici tijekom protekle godine bilo je 298 ukopa, što je 17 posto manje nego preklani, doznajemo u koprivničkom Komunalcu.

Istodobno, na svim grobljima kojima upravlja Komunalac (grad i prigradska naselja) bila su ukupno 333 ukopa, što je pad od 18 posto u odnosu na prethodnu godinu. U prvim, zimskim mjesecima 2022. godine, naime, prosječan broj umrlih u cijeloj Hrvatskoj bio je veći nego što je uobičajeno zbog COVID-a.

Hortikulturno uređenje

Unatoč manjem broju ukopa nego ranijih pandemijskih godina, postojeći kapaciteti Gradskog groblja u Koprivnici bit će popunjeni tijekom 2026. godine. U Komunalcu su zbog toga u planu javne nabave za ovu godinu za proširenje gradskoga groblja predvidjeli iznos od 200.000 eura bez PDV-a.

– S obzirom na to da će postojeći kapaciteti gradskog groblja (novi dio) biti popunjeni do kraja 2026. godine, ove godine započet ćemo s radovima na proširenju groblja. U završnoj fazi je izrada glavnog projekta prve faze proširenja te će se nakon natječaja pristupiti radovima. Početak radova je u drugoj polovici godine, a dovršetak tijekom iduće godine – tumače u Komunalcu.

Nakon izgradnje potrebne infrastrukture na parceli (grobne staze, točionici za vodu, rasvjeta, pristupna cesta, ograda), počet će izgradnja grobnica i grobnih okvira. Projektom je predviđena izgradnja 390 novih grobova, što će biti dovoljno za razdoblje od šest i pol godina, procjenjuju u Komunalcu.

Dodjela grobnih mjesta na novoj parceli krenut će početkom 2027. godine, nakon popune postojeće parcele, a grobnice i okviri izgrađivat će se sukcesivno, po godinama. Prostor novog dijela groblja će se i hortikulturno uređivati sadnjom zelenih niša od tuje i aleja od stablašica.

Unutar prve faze proširenja groblja predviđeno je i uređenje polja za kazete za urne (ukupno je moguće izgraditi 865 kazeta) koje će se graditi u fazama i po potrebi.

Tijekom prošle godine putem javnog natječaja dodijeljeno je ukupno 11 napuštenih grobova novim korisnicima. Javni natječaj otvoren je tijekom cijele godine, a početkom siječnja ove godine na natječaju je bilo ponuđeno još 75 napuštenih grobnih mjesta.

70 starih grobnih mjesta

Na pričuvnoj parceli za ukope na novom dijelu groblja tijekom prošle godine dodijeljeno je ukupno 76 novih grobova. Koprivnica je ljetos na natječaju davala u zakup više od 100 napuštenih i novih grobnih mjesta, a cijena se penjala i do 4200 eura.

Prema Zakonu o grobljima, sva grobna mjesta za koja se 10 godina ne plaća grobna naknada, a da je pritom od ukopa u zemljani grob prošlo 10 godina, a u grobnicu 30 godina, mogu se dodijeliti drugim korisnicima. Tako se oko 70 grobnih mjesta davalo u zakup u Koprivnici, a oko 30 u prigradskim naseljima.

Početna cijena na natječaju bila je od 670 do 4200 eura za groblja u Koprivnici, dok su groblja u okolici jeftinija i stoje od 200 do 1300 eura.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su gradonačelnik Mišel Jakšić i pročelnik za izgradnju grada Tomislav Golubić te predsjednik i član uprave Radnika Mirko Habijanec i Mario Biljan Koprivnica U dva nova dječja vrtića bit će mjesta za više od 330 mališana Ovog tjedna počeli su radovi u sklopu projekta 'Aglomeracija Koprivnica' Otežan promet u Kolodvorskoj u Koprivnici Počeli radovi na rekonstrukciji odvodnje Tvornicu su simboličnim pritiskom na gumb u Podravkinoj industrijskoj zoni otvorili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić Podravka ima novu tvornicu tjestenine vrijednu 15 mil. eura Tjestenina iz nove tvornice godišnje će završiti u oko 90 milijuna vrećica juha