Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
lijepa gesta

Koncertom 'To je moja zemlja' prikupljeno 320 tisuća kuna za splitsku bolnicu

1/7
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Kažu kako na početku nisu očekivali da će prikupiti toliki iznos, jer kada su krenuli s organizacijom, potrebe bolnice za prvi aparat bile su oko 120 tisuća kuna

Više od 320 tisuća kuna prikupljeno je na humanitarnom koncertu "To je moja zemlja" koji je održan početkom lipnja na splitskom stadionu Poljud, a kojim su se prikupljali novci za nabavu novog endoskopskog stupa za Zavod za urologiju splitskog KBC-a.

modernizacija Grad Dubrovnik bolnici donirao 2,1 milijuna kuna za novi informatički sustav

Organizatori koncerta Damir Karaman i Ivica Bubalo u petak su na konferenciji za novinare u splitskoj bolnici izrazili zadovoljstvo što su, kako su rekli, zajedničkim snagama uspjeli napraviti veliku priču. Kažu kako na početku nisu očekivali da će prikupiti toliki iznos, jer kada su krenuli s organizacijom, potrebe bolnice za prvi aparat bile su oko 120 tisuća kuna.

Razmišljaju o tome da takvi humanitarni koncerti postanu tradicionalni, kako bi mogli pomoći splitskoj bolnici u opremanju aparature. Osim 320 tisuća kuna, trgovački lanac Tommy bolnici je predao ček na iznos od 40 tisuća kuna.

Zamjenik ravnatelja splitskog KBC-a Krešimir Dolić izjavio je da ova donacija znači puno za splitsku bolnicu, jer medicina traži puno ulaganja i vrlo brzo napreduje, a Hrvatska je, nažalost, kao država financijski ograničena u mogućnostima ulaganja kako bi pratila svjetske trendove. Aparat će, kaže Dolić, omogućiti obavljanje minimalnih invazivnih kirurških zahvata, što znači da će pacijenti kraće boraviti u bolnici, brže će se oporaviti i imati bolji ishod liječenja.

Energetska obnova Obnovljena bolnica podići će standard za osoblje, ali i pacijente

Mario Duvnjak, liječnik sa Zavoda za urologiju, kazao je kako aparat s cjelokupnom opremom za endoskopske i laparoskopske operacije košta oko 750 tisuća kuna, dok je doktor Davor Librenjak upozorio kako nedostaje urologa i to posebno noću, pa tako sada na čitavoj obali dežuraju tek dva urologa - jedan u Rijeci i drugi u Splitu. Bitnom drži i nabavu novog ultrazvuka za dijagnostiku karcinoma prostate, jer ga nemaju nešto više od mjesec dana, pa su pacijenti za pregled primorani odlaziti u druge gradove.