Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
GRADSKI ROĐENDAN

Koprivnica danas slavi 664. rođendan uz najneobičniju proslavu dosad

Koprivnica
1/3
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Na svečanosti, ako je bude, može biti najviše 50 uzvanika. To su gradski vijećnici, nagrađeni te gradonačelnik i njegove zamjenice

U srijedu je 664. rođendan Koprivnice, a svečana proslava s čestitarima bit će najneobičnija dosad. Iz razumljivih razloga, dakako, jer su na snazi epidemiološke mjere koje ne ostavljaju mjesta onome što smo viđali na prijašnjim rođendanskim proslavama: od koncerata, mnoštva građana i udruga na trgu do izložaba i promocija i višednevnih druženja.

Novi uspjeh Gradskog društva Crvenog križa Novi uspjeh Koprivnički Crveni križ iz fondova EU povukao 17,5 milijuna kuna

Puno upitnika

Kako će se onda 4. studenoga obilježiti 664. gradski rođendan? Najveća enigma i dalje vlada oko svečane sjednice Gradskog vijeća na kojoj bi se trebale uručiti godišnje nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama. Prvotno je zamišljeno da će se sjednica održati u Domu mladih uz najviše 50 uzvanika, što je propisano mjerom Nacionalnog stožera. Na sjednici bi trebao biti 21 gradski vijećnik, 23 nagrađena laureata, gradonačelnik i dvije njegove zamjenice. To je točno 47 osoba u dvorani, odnosno tek tri manje od dopuštenog broja onih koji mogu sudjelovati na skupovima u zatvorenom. No postoji i nemala mogućnost da svečane sjednice uopće ne bude jer se do srijede epidemiološka situacija u Koprivnici može dodatno zakomplicirati.

U tom bi se slučaju laureatima nagrade predale nekom drugom prigodom te bi se samo za njih organizirao poseban prijam. Slična je situacija i s tradicionalnom kavom gradonačelnika s građanima na glavnome koprivničkom trgu. Ona bi se, prema prošlotjednim najavama, trebala organizirati u subotu 7. studenoga u kafićima na gradskom trgu i gradskoj tržnici od 9 do 12 sati. Na trgu bi trebala biti humanitarna prodaja jabuka, ali neće biti masovna kao prijašnjih godina.

Ohrabrujući podaci o gradskim financijama Ohrabrujući podaci o gradskim financijama Koprivnica nikad manje zadužena, a porezni prihodi porasli unatoč koronakrizi na 39,7 milijuna kuna

No i to se može posve izjaloviti jer bi upravo ovaj tjedan, prema najavama epidemiologa, mogao biti najgori dosad. Jedno je sigurno: koprivnički akademik Dragutin Feletar (79) bit će proglašen počasnim građaninom Koprivnice, ali ne zna se kako će se to tehnički izvesti u srijedu. Uživo ili online. Ove će godine biti dodijeljeno i neuobičajeno mnogo medalja Grada, čak 18. Najviše medalja dobit će darivatelji krvi s više od sto davanja.

Medalje Grada

Medalje bi u povodu 664. rođendana Grada, 4. studenoga, trebali dobiti i književnik Marko Gregur, sportski djelatnik Stanislav Lovković, školska ravnateljica Gordana Gazdić-Buhanec, vatrogasac Nikola Sočev, političar i zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović te pedagoški i sportski djelatnik Ranko Celiščak Cvele. Osim prigodnih medalja, dobitnicima tog priznanja ide i novčana nagrada od 10.000 kuna. Plakete grada pak dobit će humanitarka Dina Perković, obrt za preradu ljekovitog bilja i čajeva Pampa-Tea, Udruga žena Gorično srce Kunovec Breg i DVD Bakovčica.