Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Objekt koji će se moći proširivati

Koprivnica konačno dobiva studentski dom s više od 100 kreveta

storyeditor/2024-03-18/vijece2.jpg
1/2
Foto: Sveučilište Sjever Sveučilište Sjever u Koprivnici neprekidno raste po broju polaznika, ali i širenjem studijskih programa. Stoga je realno očekivati da ćemo prema potrebama budući objekt nadograđivati – rekao je Tomiša
Grad je osigurao nekretninu, a Ministarstvo znanosti pet milijuna eura za projektiranje i izgradnju te opremanje studentskog doma Sveučilišta Sjever

Gradsko vijeće Koprivnice donijelo je prošli tjedan odluku o gradnji studentskog doma na Sveučilištu Sjever u kampusu. Novac je osiguran u proračunu Ministarstva znanosti i obrazovanja, a Grad je partner u projektu.

Gradski su vijećnici jednoglasno donijeli odluku o osnivanju prava građenja u korist Sveučilišta Sjever, čime Grad ustupa nekretninu na kojoj će se graditi studentski dom sa stotinjak kreveta.

Do studenoga 2026.

Ministarstvo je pak osiguralo novac za projektiranje i izgradnju te opremanje studentskog doma Sveučilišta Sjever. Vrijednost investicije je pet milijuna eura. Sveučilište Sjever bit će formalno investitor.

Kako je na sjednici Gradskog vijeća naglasio gradonačelnik Mišel Jakšić, to je iznimno važan projekt za Koprivnicu, čime se prema tom gradu ispravlja velika nepravda jer nema ni učenički, ni studentski dom.

– Projekt je iznimno važan za budućnost Sveučilišta Sjever. Moram pritom zahvaliti i kolegi saborskom zastupniku Darku Soboti na komunikaciji i zajedničkom radu na tome da se osiguraju državna sredstva za projekt. Ako imaš dobrog kolegu, bez obzira na stranačku pripadnost, važni projekti za naš kraj mogu se pokrenuti. Također treba reći i da je svoje obećanje o gradnji studentskog doma u Koprivnici ispunio i premijer Andrej Plenković – naglašava gradonačelnik i saborski zastupnik Jakšić.

Sveučilište Sjever u Koprivnici neprekidno raste po broju polaznika, ali i širenjem studijskih programa. Stoga je realno očekivati da ćemo prema potrebama budući objekt nadograđivati – rekao je Tomiša
Foto: Grad Koprivnica Sveučilište Sjever u Koprivnici neprekidno raste po broju polaznika, ali i širenjem studijskih programa. Stoga je realno očekivati da ćemo prema potrebama budući objekt nadograđivati – rekao je Tomiša

Sveučilište Sjever tako će imati studentski dom sa 103 kreveta. Ministarstvo znanosti za ovu godinu je osiguralo 300.000 eura za izradu projektne dokumentacije, a izgradnja i opremanje doma stajat će oko 4,7 milijuna eura.

– Koprivnica je jedini hrvatski sveučilišni grad bez studentskog doma – podsjetio je također gradonačelnik Jakšić na sjednici Gradskog vijeća.

Prema prvim procjenama, studentski dom u sklopu koprivničkoga Sveučilišta Sjever trebao bi biti dovršen do studenoga 2026. godine.

Mogućnost nadograđivanja

Prorektor Sveučilišta Sjever Mario Tomiša izjavio je za Hinu da će se dom graditi od temelja do krova, odnosno u svrhu smještaja studenata neće se adaptirati objekti koji se nalaze u krugu Kampusa, a koji su nekad bili dijelom bivše vojarne.

– Namjera nam je izgraditi objekt na praznoj čestici kako bismo ga po potrebi mogli proširivati. Sveučilište Sjever u Koprivnici neprekidno raste po broju polaznika, ali i širenjem studijskih programa. Stoga je realno očekivati da ćemo prema potrebama budući objekt nadograđivati – rekao je Tomiša.

Kako je Hini rečeno iz gradske uprave, nadaju se da će gradnja smještajnih kapaciteta za studente barem malo utjecati na cijene najma stanova. Najamnina stana do 50 četvornih metara stoji između 400 i 500 eura, što si studenti teško mogu priuštiti.

Sveučilište Sjever u Koprivnici počelo je s radom 2012. godine te se iz godine u godinu širilo programima koji su otvarani prema potrebama tržišta rada. Prema riječima prorektora Tomiše, u Koprivnici se trenutačno izvodi 12 studijskih programa: sedam prijediplomskih, četiri diplomska i jedan poslijediplomski doktorski studij. Na Sveučilištu Sjever Koprivnica trenutačno studira 5300 studenata.

U Virovitici će se graditi novi dječji vrtić. Projekt je to vrijedan 5,081.722 eura Uručen ugovor Gradit će se novi vrtić u Virovitici storyeditor/2024-03-15/festa.jpg Najvažniji događaj za Hrvate izvan Hrvatske Večernjakova domovnica Festi sv. Vlaha u Bruxellesu storyeditor/2024-03-15/ZAZELI_1.jpg Veća socijalna uključenost i prevencija institucionalizacije Novih 316 radnih mjesta i pomoć u kući za 1896 starih i nemoćnih