Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Najvažniji događaj za Hrvate izvan Hrvatske

Večernjakova domovnica Festi sv. Vlaha u Bruxellesu

storyeditor/2024-03-15/festa.jpg
1/2
Foto: DNŽ FESTA svetog Vlaha u Bruxellesu osvojila je nagradu kao najvažniji događaj za Hrvate izvan RH

Festa svetog Vlaha u Bruxellesu osvojila je nagradu Večernjakova domovnica kao najznačajniji događaj za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Najprestižnije nagrade u hrvatskom iseljeništvu dodijeljene su na svečanosti u Bad Homburgu.

Festu svetog Vlaha u Bruxellesu već deset godina zaredom zajedno organiziraju Dubrovačko-neretvanska županija i Ogranak Matice hrvatske u Bruxellesu. Desetu Festu sponzorirali su Lučka uprava Dubrovnik i Zračna luka Dubrovnik.

Među brojnim posjetiteljima i uzvanicima Feste sv. Vlaha ispred katedrale u Bruxellesu bio je i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić sa suradnicima, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, veleposlanik RH u Kraljevini Belgiji Joško Paro, direktor Zračne luke Ruđer Bošković Viktor Šober i ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo.

FESTA svetog Vlaha u Bruxellesu osvojila je nagradu kao najvažniji događaj za Hrvate izvan RH
Foto: DNŽ FESTA svetog Vlaha u Bruxellesu osvojila je nagradu kao najvažniji događaj za Hrvate izvan RH

Nakon svečanog otvaranja, služena je sveta misa koju je predvodio isusovački provincijal pater Dalibor Renić. Poruku dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića pročitao je Hrvoje Butigan, predsjednik Matice hrvatske Bruxelles. Glazbeni dio programa tijekom svete mise upotpunila je klapa Kaše nacionalnim hrvatskim i vjerskim pjesmama. Dubrovačko-neretvansku županiju predstavljali su i predstavnici županijskih upravnih tijela odjeveni u tradicionalne narodne nošnje Dubrovačkog primorja, Dubrovnika, Konavala i neretvanskog područja.

Večernjakovu domovnicu u Bad Homburgu preuzeo je Hrvoje Butigan, predsjednik Matice hrvatske Bruxelles. 

storyeditor/2024-03-15/potpisivanje_vrtic.jpeg Gradonačelnica Petra Škrobot potpisala je ugovor Više od milijun eura odobreno za novi vrtić u naselju Perivoj storyeditor/2024-03-18/nasice_bb_fo.jpg U 12 godina iz austrijske općine donirano je ukupno više od 250 vozila Tirol Našicama donirao vatrogasne autoljestve koje će se koristiti godinama storyeditor/2024-03-15/PXL_150324_111695717.jpg U županiji se povećava broj trgovačkih društva i obrta Sajmom obilježen prvi rođendan Gospodarskog centra OBŽ-a