Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Veća socijalna uključenost i prevencija institucionalizacije

Novih 316 radnih mjesta i pomoć u kući za 1896 starih i nemoćnih

storyeditor/2024-03-15/ZAZELI_1.jpg
Foto: bpz.hr KROZ PROJEKT "Zaželi" pomaže se starijima, osobama s invaliditetom i teže zapošljivim skupinama
Potpisani 15,2 milijuna eura vrijedni ugovori iz programa "Zaželi" sa 16 udruga i općina s područja Brodsko-posavske županije

U velikoj vijećnici županijske uprave u nazočnosti ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića, predsjednika Županijske skupštine i saborskog zastupnika Pere Ćosića, župana Danijela Marušića, ravnatelja HZZ-a Ante Lončara te ravnatelja Uprave za tržište rada i zapošljavanje Luke Čirka potpisani su 15,2 milijuna eura vrijedni ugovori iz programa "Zaželi" sa 16 korisnika s područja Brodsko-posavske županije.

Projektom "Zaželi" omogućuje se veća socijalna uključenost i prevencija institucionalizacije ranjivih skupina osiguravanjem dugotrajne skrbi kroz pružanje potpore i podrške u svakodnevnom životu.

Najvažniji europski projekt

Riječ je o jednom od najvažnijih europskih projekata koji se u Hrvatskoj provodi od 2017. godine i kojim je realizirano više od 1000 ugovora za više od 15.000 zaposlenih i 80.000 krajnjih korisnika.

Korisnici s kojima su potpisani ugovori o potpori su Gradsko društvo Crvenog križa Slavonski Brod, Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja "Studio B", Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška, Udruga hrvatskih branitelja 121. brigade Nova Gradiška, Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška, Lokalna akcijska grupa "Slavonska ravnica", Sportska udruga gluhih Nova Gradiška, Udruga za promicanje i zaštitu demokracije "Demos media" Nova Gradiška, Grad Nova Gradiška te općine Klakar, Vrbje, Cernik, Velika Kopanica, Staro Petrovo Selo, Strizivojna i Bukovlje.

Župan Marušić izrazio je zadovoljstvo što se projekt nastavlja, naglasivši kako je ovo jedan od najvrednijih programa Europske unije i Vlade RH. Dodao je kako će građani od njegova provođenja imati višestruke koristi.

– Pomoć je to starijima, osobama s invaliditetom i teže zapošljivim skupinama. Sve je više udruga i općina koje žele sudjelovati u programu, jako se dobro pripreme za pozive i natječaje, a to rezultira potpisom ovih ugovora – rekao je Marušić.

Prevencija institucionalizacije

Ministar Piletić naglasio je kako je presudnu ulogu u odabiru projekata imalo dosadašnje dobro iskustvo u njihovu provođenju i prevenciji institucionalizacije ranjivih skupina kao odgovor na pitanje "kako pomoći starijim sugrađanima, posebice onima u samačkim domaćinstvima".

– Program "Zaželi" patent je ove Vlade RH s ciljem prevencije institucionalizacije i podizanja razine društvene odgovornosti i solidarnosti na najvišu moguću razinu. Na ovaj način omogućavamo i kvalitetniju socijalnu uslugu, tako da ljudi koji su dobili priliku za zaposlenje pomognu starijim ljudima u svakodnevnim kućanskim poslovima – istaknuo je Piletić.

Nastavak četvrte faze projekta osiguran je dodatnim sredstvima Europske komisije i Vlade RH. Potpisivanjem ovih 16 ugovora osigurano je i novih 316 radnih mjesta za 1896 krajnjih korisnika.

storyeditor/2024-03-18/nasice_bb_fo.jpg U 12 godina iz austrijske općine donirano je ukupno više od 250 vozila Tirol Našicama donirao vatrogasne autoljestve koje će se koristiti godinama storyeditor/2024-03-15/PXL_150324_111695717.jpg U županiji se povećava broj trgovačkih društva i obrta Sajmom obilježen prvi rođendan Gospodarskog centra OBŽ-a storyeditor/2024-03-14/IMG-20240309-WA0009.jpg Topli obrok za umirovljenike s najnižim primanjima Osječke umirovljenice s gradonačelnikom proslavile Dan žena