Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Raspisan poziv za projekte vrijedne 18 milijuna eura

Koprivnica želi graditi tržnicu, knjižnicu i pothodnik

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
ITU mehanizam je jedan od alata kojim se putem fondova EU potiče integrirani teritorijalni razvoj

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU objavilo je Poziv za urbana područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) u financijskom razdoblju do 2027. godine.

Poziv je vrijedan čak 681 milijun eura, a sredstva će koristiti 22 grada s urbanim područjem, odnosno ukupno 192 jedinice lokalne samouprave.

”Koprivnici i devet susjednih općina omogućeno je 18 milijuna eura ulaganja u lokalnu zajednicu s ciljem povećanja životnog standarda i gospodarskog napretka. Naša mala zajednica snažna je zahvaljujući općinama i gradu Koprivnici kao središtu urbane aglomeracije, pokretača razvoja ovog dijela Podravine. Vesele nas novi projekti”, rekao je tom prigodom koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

ITU mehanizam je jedan od alata kojim se putem fondova EU potiče integrirani teritorijalni razvoj. Temelj za provedbu ITU mehanizma su strategije razvoja urbanih područja odnosno teritorijalne strategije u kojima urbana područja određuju svoje ciljeve i prioritete razvoja te ključne strateške projekte. U konkretnom slučaju podrška urbanim područjima planirana je u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021. – 2027., koji je odobren početkom prosinca, a u sklopu kojega je za održivi razvoj urbanih područja u Hrvatskoj osigurana alokacija od čak 681,27 milijuna eura.

”Putem ITU mehanizma želimo riješiti cijeli blok gradske tržnice, novu knjižnicu te pješački prijelaz ispod podravske magistrale i pruge prema prigradskim naseljima”, otkrio je gradonačelnik na sjednici Gradskog vijeća Koprivnice. Putem Nacionalnog programa oporavka i otpornosti pak Koprivnica namjerava aplicirati za projekt dogradnje OŠ “Braća Radić” kao i za projekte gradnje vanjskih bazena i sportskog centra na Cerinama te novog muzejskog trga.

Direktor Koprivničkih voda Zdravko Petras: Radovi na Aglomeraciji bit će gotovi do kraja 2023. U čast 75. rođendana tvrtke Podravka darovala devet tona hrane Crvenom križu Koprivnice Detalji proračuna za 2023. Sustav Grada Koprivnice godinu završava u plusu od 1,1 milijun €