Izbornik
Naslovnica Gradovi Pleternica
ZAVRŠENA ENERGETSKA OBNOVA DEVET ZGRADA

Korisnici dobili ugodnije mjesto za boravak, potrošnja energije smanjena 50 posto

Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
Vrijednost svih devet projekata je malo više od pt milijuna kuna, a više od 60 posto tog iznosa povučeno je iz fondova EU

Na pleterničkom području završena je energetska obnova devet zgrada javnog sektora. Riječ je o zgradama društvenih domova u 
Blacku, Zarilcu i Bilicama, vatrogasnim domovima u Sesvetama, Sulkovcima i Buku, sportsko-rekreacijskim centrima u Kuzmici i Buku te Centru hrvatskih branitelja u Pleternici.

Na sveopće zadovoljstvo mještana grada i okolnih naselja, objekti koji su zbog svoje starosti, dotrajalosti i energetske neučinkovitosti bili neprikladni za korištenje ovim su projektima dobili novo ruho te postali sigurni za korištenje i ugodni za boravak i rad.

– Prilikom prijave projekata cilj nam je bio osigurati građanima kvalitetan prostor za obavljanje raznih društvenih aktivnosti, druženja, sastanaka, rada civilnih i vatrogasnih društava. Obnovom energetski neučinkovitih građevinskih objekata smanjeni su troškovi njihova održavanja te je ujedno pružen primjer građanima kako energetska obnova rezultira ne samo energetskim i financijskim uštedama, već i boljom kvalitetom korištenja prostora – poručili su iz Grada Pleternice, koji je i prijavitelj svih projekata.

Projektne aktivnosti izravno su doprinijele smanjenju potrošnje energije u zgradama od najmanje 50 posto u odnosu na stanje prije energetske obnove. Vrijednost svih devet projekata prijavljenih u sklopu poziva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ iznosi 5,069.504,09 kuna, a više od 60 posto tog iznosa povučeno je iz fondova EU.