Izbornik
Naslovnica Gradovi Pleternica
UREĐENJE

Nove poučne staze s prekrasnim pogledom

Foto: MARIO KATIĆ
Stvaraju se temelji za daljnji razvoj Brodskog Drenovca i turizma u njemu

Nakon poučne staze uređene uz Orljavu i u gradskom parku, u pleterničkom su kraju uređene i dvije nove poučne staze. Riječ je o poučnim stazama Starac u Pleternici i dr. Andrija Štampar u Brodskom Drenovcu.

ZAVRŠEN NAJVEĆI PLETERNIČKI PROJEKT Unatoč pandemiji, centar Terra Panonica već je obišlo 2500 ljudi

Poučna staza Starac proteže se od područja župne crkve preko kapelice sv. Petra na brdu Starac. Putem se nalaze poučne table, a na samom vrhu, kod vidikovca Bačva nalazi se odmaralište i veliki vidikovac. Mjesto je to odakle pogled seže na Zlatnu dolinu.

Poučna staza prezentira šume i prirodna bogatstva te apelira na očuvanje prirode. Druga poučna staza, ona u Brodskom Drenovcu, proteže se od naselja do Viljeva te priča priču o dr. Andriji Štamparu, utemeljitelju brojnih zdravstvenih službi. Jedan je to u nizu projekata koji će u konačnici rezultirati izgradnjom i opremanjem Memorijalnoga centra dr. Andrije Štampara upravo u Brodskom Drenovcu, s ciljem stvaranja infrastrukture za daljnji razvoj tog ruralnog naselja i turizma u njemu.

Poučne staze Starac i dr. Andrija Štampar zajedno koštaju 1,4 milijuna kuna, a sredstva su osigurana iz EU kroz mjeru 8.5.2 ruralnog razvoja.