Izbornik
Naslovnica Gradovi Pleternica
Bogati popratni sadržaji uz pobožnost Devetnice Gospi od Suza

Hodočasnike će u Pleternici ove godine dočekati folklorni i glazbeni program, film, sajam, suvenirnica...

1/3
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Osim domaćih župljana, svetkovinu sve više pohode i hodočasnici iz drugih dijelova Hrvatske, koji dolaskom u Pleternicu osjete radost i duševni mir

Danas u Pleternici počinje tradicionalno obilježavanje Devetnice Gospi od Suza. Pobožnost se ondje neprekidno održava od 1955. godine, a novo je značenje dobila 2005. godine kada je, prigodom 50. obljetnice štovanja Gospe od Suza, pleternička župna crkva sv. Nikole proglašena biskupijskim svetištem.

Ljeto u Pleternici i u kolovozu donosi niz zanimljivih događanja Pučko pjevanje, folklor, Knjignik...

Turistički vlakić

U vrijeme obilježavanja svetkovine Grad Pleternica pripremio je bogat popratni program koji je u petak predstavljen na konferenciji za novinare. Uz mise i redovni program Devetnice, u gradu nastoje svake godine nastoje podići manifestaciju na višu razinu. Stoga su osmislili dodatne sadržaje koje će ponuditi gostima i time ih potaknuti da cijeli dan provedu u Pleternici.

Kako je istaknuto, zbog epidemioloških razloga ove su godine izostali tradicionalni Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva (LIDAS), ali ne i smotra folklora u organizaciji KUD-a “Orljava” koja će se održati u dane Devetnice, točnije u subotu, 28. kolovoza. Sudjelovat će deset KUD-ova, zajedno s domaćinom. Smotra će imati međunarodni karakter jer će nastupiti i dva društva iz BiH – “Borac” iz Travnika i “Crnač” iz Crnača.

– Iz naše županije nastupit će KUD “Slavonija” Jakšić, Zavičajno društvo KUD “Rama” Pleternica te dvije pjevačke grupe – MPS Grabarčani i KUD Bektež. Imamo i goste iz Brodsko-posavske te Međimurske županije. Nakon smotre svi ćemo skupa u nošnjama u mimohodu otići na misu – najavio je Renato Brankovan, predsjednik KUD-a “Orljava”.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Osim smotre folklora, posjetitelji će u nedjelju 29. kolovoza na Trgu bećarca od 20.30 sati moći prisustvovati koncertu duhovne glazbe na kojemu će nastupiti sestre Halužan. U Interpretacijskom centru Terra Panonica 27., 28. i 30. kolovoza od 21 sat bit će održane tri projekcije dokumentarnog filma “Gospin grad”, koji prikazuje povijest svetišta. Terra Panonica bit će otvorena svaki dan od 14 do 22 sata, a posjetitelji će uz obilazak centra imati i mogućnost vožnje turističkim vlakićem. Posljednjeg dana Devetnice, 31. kolovoza, održat će se PUZZLA – sajam lokalnih proizvoda.

Za cijelo vrijeme trajanja manifestacije posjetitelji će moći kupiti domaće proizvode i suvenire u netom otvorenoj suvenirnici na Trgu bećarca.

– Pozivam sve zainteresirane da nam se pridruže u našem programu, a domaće stanovnike da, kao i svake godine, urede svoja dvorišta i otvore svoje kapije kako bi tako dočekali hodočasnike – istaknula je gradonačelnica Marija Šarić.

Svete će mise tijekom Devetnice počinjati u 19 sati, a prije toga će se od 18 sati moliti krunica. Svih devet dana mise će biti izravno prenošene na televiziji Laudato. Činjenicu da se Devetnica drugu godinu zaredom prenosi na nacionalnoj televiziji u Pleternici su ocijenili velikim postignućem.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Radost susreta

– O značaju prijenosa uživo mislim da je bespredmetno govoriti jer, kad iz jednog malog slavonskog grada prenose devet dana misu na nacionalnoj televiziji, to jako doprinosi promicanju mjesta, našeg svetišta Gospe od Suza, ali i Požeško-slavonske županije – istaknuo je zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić.

Tijekom 65 godina obilježavanja pobožnosti Gospe od Suza Pleternica je postala milosni centar za cijeli ovaj kraj. Osim domaćih župljana, svetkovinu sve više pohode i hodočasnici iz drugih dijelova Hrvatske, koji dolaskom u Pleternicu osjete radost i duševni mir. Ovogodišnje obilježavanje proteći će uz pridržavanje propisanih epidemioloških vjera, no svejedno se očekuje velik broj vjernika. – Tko god dođe, dobro je došao. Mi smo ovdje spremni i očekujemo radost susreta – poručili su iz svetišta.