Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
U tijeku energetska obnova vinkovačke škole

Kraj radova na OŠ A.G.Matoša sredinom lipnja, očekuju se uštede od 50 posto

Obnova OŠ A.G.Matoša
1/2
Foto: Branimir Bradarić
Školu je obišao i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić te se upoznao sa dinamikom radova

Radovi na energetskoj obnovi vinkovačke OŠ Antun Gustav Matoš u punom su jeku, a tome je pridonijela i blaga zima bez snijega koja je omogućila da se radi bez prestanka. Tim povodom školu je obišao i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić te se upoznao s dinamikom radova kao i kada bi trebali biti završeni.

Sport i nagrade Proglašeni najbolji vinkovački sportaši za 2019.

– Do sada je već oko 60% planiranih radova gotovo tako da možemo reći kako se radovi odvijaju više nego dobro. To je ono što je najvažnije jer će brza dinamika radova omogućiti da što manje smetamo provođenju svakodnevne nastave – rekao je Bosančić dodajući da uvijek kada su u pitanju ovakvi opsežni radovi moramo biti strpljivi i prilagoditi se situaciji.

Podsjetio je kako je riječ o projektu vrijednom ukupno 17,3 milijuna kuna od čega su bespovratna sredstva EU gotovo 10,2 milijuna kuna. Prema planu, preostali iznos bit će osiguran u vinkovačkom gradskom proračunu, ali i kroz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt je sufinanciran kroz Kohezijski fond u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju od 2014. do 2020. godine, a zajedno ga provode agencija VIA i Grad Vinkovci, odnosno Upravni odjel društvenih djelatnosti.

– Drago mi je prije svega što ćemo kao Grad dobiti jedan, gotovo nov objekt, energetski učinkovit i puno bolje opremljen nego što je to bio do sada. Završetak radova donijet će i znatne uštede tako da će se ta sredstva sada moći utrošiti na nešto drugo – istaknuo je Bosančić.

Gradski prijevoznik obnovio vozni park Polet nabavio sedam novih niskopodnih autobusa

Ravnatelj škole Dario Dragun potvrdio je kako se radovi odvijaju planiranom dinamikom te da bi trebali biti dovršeni sredinom lipnja.

– Fasada je pri kraju, krovište također, a i postavljanje stolarije dobro napreduje. U dvorani je postavljen novi parket koji bi poslije završnih estetskih radova trebala i funkciji biti u travnju – rekao je Dragun.

Direktorica Vinkovačke razvojne agencije (VIA) Danijela Slipčević kazala je kako je svrha projekta energetska obnova zgrade škole i zgrade sportske dvorane.

– Cilj projekta je smanjenje potrošnje energije za grijanje i hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na prijašnje razdoblje – rekla je Slipčević.

Energetska obnova Pet projekata za 40,5 milijuna kn

Dodala je i kako će u sklopu projekta biti provedeno nekoliko mjera energetske učinkovitosti kao i mjera poboljšanja toplinske izolacije krovišta i pročelja. Između ostalog, bit će zamijenjena vanjska stolarija energetski učinkovitijom, ugradit će se novi visokoučinkoviti sustav grijanja, rekuperator za ventilaciju dvorane, dizalica topline zrak-zrak te poboljšati učinkovitost rasvjete. Prema projektu, provedba svih planiranih mjera energetske obnove škole rezultirat će smanjenjem potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini od gotovo 69% u odnosu na godišnju potrošnju za grijanje prije provedbe navedenih mjera, što će ujedno pridonijeti i smanjenju godišnje emisije CO2 za gotovo 59%.

– Osim obnove škole na Lapovcima, u tijeku je i energetska obnova Osnovne škole Vladimira Nazora, zgrade Hrvatskog sokola i zgrade Arhiva – rekla je Slipčević.