Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Gradski prijevoznik obnovio vozni park

Polet nabavio sedam novih niskopodnih autobusa

1/7
Foto: Branimir Bradarić
Ministar Oleg Butković rekao je da ukupna vrijednost projekta iznosi 315 milijuna kuna te da je u okviru njega nabavljeno 187 autobusa za devet hrvatskih gradova među kojima su i Vinkovci

U sklopu projekta Ministarstva mora, prometa i infrastrukture vinkovački Polet nabavio je sedam niskopodnih autobusa ukupne vrijednosti 15 milijuna kuna, a koji će se koristiti u gradskom prijevozu.

Za pomoć općinama 300.000 kuna Županija i dalje sufinancira nerentabilne autobusne linije

Projekt vrijedan 15 milijuna kn

Tijekom održavanja završne konferencije ministar Oleg Butković rekao je da ukupna vrijednost projekta iznosi 315 milijuna kuna te da je u okviru njega nabavljeno 187 autobusa za devet hrvatskih gradova među kojima su i Vinkovci.

– U realizaciji projekta 85 posto su nepovratna sredstva iz EU, dok 15 posto ide iz državnoga proračuna. Gradu Vinkovcima, odnosno gradskom poduzeću koje se bavi prijevozom na lokalnoj razini, ukupno dodjeljujemo sto posto sredstava za ovaj projekt. U pripremi je i novi program za još 300 dodatnih autobusa, čime bi bilo promijenjeno oko 50 posto autobusa u Hrvatskoj sredstvima fondova EU – rekao je Butković.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić kazao je da je važno kada jedna gradska tvrtka realizira tako vrijedan projekt.

– Za tvrtku Polet, za gradsku tvrtku, ovo je vrijedan projekt u iznosu od 15 milijuna kuna, ali isto tako važno je da su građani dobili ugodnije i ekološko sredstvo za prijevoz. Također, ovi autobusi sigurno će i uljepšati naše ulice, ali i pridonijeti sigurnijem prijevozu za sve jer riječ je o novim vozilima – rekao je Bosančić.

Počinje gradnja Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, radovi će trajati tri godine Vinkovci će dobiti novu zgradu knjižnice, staru srušile granate 1991.

Istaknuo je i odličnu suradnju Vinkovaca i Ministarstva koja se ogleda u nizu projekata koji se realiziraju ili su u pripremi. Podsjetio je i na nadvožnjak Borinci i Ulicu Ruđera Boškovića čija rekonstrukcija počinje 1. ožujka.

Govoreći o nabavi novih autobusa, direktor Poleta Mijat Kurtušić kazao je da građani Vinkovaca sigurno zaslužuju ovakav projekt te da je osnovni cilj bio podignuti kvalitetu javnog prijevoza u Vinkovcima.

– Na to nas je potaknula starost autobusa, velika potrošnja goriva, ekološki neprihvatljivi autobusi s velikom emisijom CO2 plinova, onemogućen ili otežan prijevoz starijih i osoba s invaliditetom. Sada imamo moderne, ekonomične, ekološke autobuse prilagođene potrebama osoba u invalidskim kolicima, starijih osoba kao i svih osoba koje se otežano kreću – rekao je Kurtušić.

Najavio je i daljnje korake u poslovanju tvrtke Polet tako da su, kako je rekao, u planu dva nova velika projekta. Jedan je obnova autobusnog kolodvora vrijedan oko 15 milijuna kuna, a drugi je nabava deset novih autobusa koji će se koristiti za prijevoz unutar županije i međužupanijski prijevoz.

Gradonačelnik uručio naknade roditeljima novorođene djece Uz naknadu, bebe dobile i prvu člansku iskaznicu u knjižnici

Njima se voze i učenici

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kazao je da je nabava novih autobusa izuzetno važna jer je riječ o vozilima koja prevoze i učenike te da je Županija jedan od važnijih partnera Poletu kada je riječ o javnom prijevozu. Istaknuo je i da želi da se nabava novih autobusa nastavi te osigura što više kvalitetnih autobusa za javni prijevoz, i to ne samo učenika nego svih putnika u županiji.

U sklopu završne konferencija građani su mogli vidjeti nove autobuse, ali i provozati s njima po gradu kako bi se uvjerili u njihovu udobnost i 
sigurnost.