Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Ksenija Ostriž:

Krećemo u veliko pošumljavanje Koprivnice

Koprivnica
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Od jedinstvenog projekta u Hrvatskoj, nove biokompostane u Herešinu, preko šparnih hiža, gradnje dječjeg vrtića po principu zelene javne nabave, pa sve do električnih autobusa u javnom prijevozu i drugih projekata

Članovi Gospodarskog vijeća županijskog HGK u Koprivnici održali su prošli tjedan sjednicu na kojoj su raspravljali o održivom razvoju i zaštiti okoliša. Središnja tema rasprave na sjednici bila je rasprava o važnosti primjene principa održivog razvoja u poslovanju tvrtki, a svoj su doprinos toj temi dali i predstavnici Koprivnice, zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž i predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec.

Dogradonačelnica Ksenija Ostriž istaknula je brojne projekte i aktivnosti koje Grad Koprivnica i Gradska uprava provode vodeći se principima održivog razvoja.

Od jedinstvenog projekta u Hrvatskoj, nove biokompostane u Herešinu, preko šparnih hiža, gradnje dječjeg vrtića po principu zelene javne nabave, pa sve do električnih autobusa u javnom prijevozu i drugih projekata. Podsjetila je i kako je Koprivnica drugi grad u Hrvatskoj po odvojenom prikupljanju komunalnog otpada.

Potom je prvi put najavila i iznimno važan plan gradskih vlasti: projekt pošumljavanja dijelova Koprivnice po uzoru na nekadašnjega gradonačelnika Josipa Vargovića koji je u počecima industrijalizacije Koprivnice dao saditi šume kako bi Koprivničanci udisali čišći zrak. Veliku važnost održivom poslovanju pridaje i gradska tvrtka Komunalac koja moderno opremljenom kompostanom i reciklažnim dvorištem prati aktualne trendove na europskoj i svjetskoj razini, a sve u skladu postavljenih ekoloških normi, istaknula je u raspravi predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec.

Podravka je pak vodeća hrvatska kompanija u primjeni i provedbi društveno odgovornog i održivog poslovanja te uz financijsko izvještavanje izrađuje i nefinancijski izvještaj prema ESG kriterijima. Tako je na sjednici direktorica Sektora za poslovnu održivost i zelenu transformaciju u Podravki Nataša Mikuš Žigman održala prezentaciju o tome kako Podravka potiče održivost u poslovanju.

”Poslovanje Podravke u skladu je s Globalnim ciljevima za održivi razvoj te doprinosi rješavanju globalnih klimatskih, okolišnih i društvenih izazova”, rekla je Mikuš Žigman.

Za novog člana Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Koprivnica na sjednici je jednoglasno izabran predsjednik Uprave Belupa Hrvoje Čeović.

U središnjem gradskom parku Volonteri u parku u sklopu projekta ‘Živjeti zdravo’ KOPRIVNICA Uskrsnice će dobiti 1800 umirovljenika i bit će veće 13% Proljetno uređenje Na obnovljenom Zrinskom trgu posađeno novo drveće