Izbornik
Naslovnica Gradovi Poreč 22509 pregleda
Bolja protočnost

Križanje pokraj autobusnog kolodvora odlazi u povijest, kreće gradnja rotora

Gradnja rotora u Poreču
Foto: Grad Poreč
'Izgradnjom rotora ne povećavamo samo protočnost prometa, već i značajno smanjujemo broj prometnih nesreća', rekao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić

Semaforima regulirano križanje ulica Karla Huguesa i Županije Somogy pokraj porečkog autobusnog kolodvora od ponedjeljka, 23. listopada, odlazi u povijest, jer će se na istom mjestu izgraditi prijeko potreban rotor.

Investitor je Grad Poreč-Parenzo, koji je od Ministarstva unutarnjih poslova, kroz projekt iz područja sigurnosti cestovnog prometa na području RH za 2017. godinu, dobio sufinanciranje ovog projekta vrijednog oko 330.000 kn + PDV. Tijekom radova, postojeće križanje ulica Karla Huguesa i Županije Somogy rekonstruirat će se i urediti u montažno kružno raskrižje, čime će se povećati razina sigurnosti u blizini triju škola, ali i autobusnog kolodvora.

Predviđeno trajanje radova je 45 dana. U tom razdoblju za sav će promet biti zatvorena ulica Županije Somogy od semafora do benzinske postaje, dok će raskrižje biti u funkciji na način da će se promet odvijati naizmjenično.

- Izgradnjom rotora ne povećavamo samo protočnost prometa, već i značajno smanjujemo broj prometnih nesreća. Pokazatelji potvrđuju da se, rješavanjem crnih točaka kao što su Bašarinka i Srednji Špadići, Zelena laguna ili ulazak u Vraniće, broj prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama na području Poreča smanjio za tri puta. Osim toga, značajnim ulaganjima u prometnu infrastrukturu, smanjile su se i ljetne gužve - rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Gradonačelnik je rekao i da će se sljedeće godine jedan rotor planira graditi kod Baderne, a dva na prometnici koja se tek treba izgraditi kao glavni pristupni put do nove osnovne škole na Finidi.

Izvođač radova je tvrtka Đusto d.o.o Poreč, odabran temeljem provedenog javnog natječaja, a sugrađani se mole. Ovom prilikom mole se svi sugrađani i sudionici u prometu za strpljenje, te da se pridržavaju privremene prometne regulacije, priopćili su iz gradske uprave.