Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
OSIJEK

Krunidba kralja Charlesa III. proslavit će se i u Osijeku

1/4
Foto: Osijek
Na Trgu Svetog Trojstva na velikom ekranu građani će moći gledati prijenos krunidbe

Grad Osijek u suradnji s Britanskim veleposlanstvom proslavit će u Osijeku krunidbu kralja Charlesa III. u subotu 6. svibnja u osječkom Arheološkom muzeju.

U povodu toga su osječki gradonačelnik Ivan Radić i veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj NJ.E. Simon Thomas održali u petak u gradskoj upravi konferenciju za novinare. Gradonačelnik Radić podsjetio je kako je kralja Charlesa III., dok je još bio princ od Walesa, oduševio Osijek kada ga je posjetio 2016. godine, zbog čega je i odlučeno proslaviti krunidbu u Osijeku.

Središnja svečanost

– Kralj Charles III. tada je bio u Arheološkom muzeju, družio se s građanima i kušao proizvode lokalnih OPG-ova na Trgu Sv. Trojstva, a vozio se i osječkim tramvajem od Tvrđe do konkatedrale te imao priliku iz tramvaja upoznati naš grad. U spomen na taj posjet središnja će se svečanost održati upravo u Arheološkom muzeju – izjavio je gradonačelnik.

Najavio je kako će na prigodno ukrašenom Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi biti postavljen veliki ekran na kojem će građani moći gledati izravni prijenos krunidbe kralja, a kako je riječ o prvoj suboti u mjesecu, kada se u blizini trga održava Sajam antikviteta, posjetitelji su pozvani događaj zaokružiti druženjem u Tvrđi.

– Turistička zajednica grada Osijeka pripremit će za građane kekse i čaj, a gradom će voziti i “kraljevski tramvaj”, isti onaj u kojem se vozio i kralj Charles III. i njegova supruga kraljica Camilla. U njemu će posjetitelji od turističkoga vodiča moći čuti priču o kraljevskoj obitelji i kraljevu šukundjedu Franzu von Tecku koji je rođen u Osijeku. Moći će vidjeti i fotografije godišnjih karata koje je GPP izradio i darovao kralju i kraljici s doživotnim pravom vožnje osječkim tramvajima. Nadam se da će ga kralj i kraljica imati priliku iskoristiti jednom kada ponovno dođu u Osijek – rekao je gradonačelnik Radić i dodao da će na dan krunidbe osječki pješački most zasvijetliti bojama britanske zastave.

Britanski veleposlanik Simon Thomas rekao je kako će se 6. svibnja uglednici iz cijelog svijeta okupiti u Londonu kako bi nazočili krunidbi novog kralja, a da će se diljem svijeta organizirati proslave tog trenutka.

Fotografija Osijeka

– Kada smo razmišljali o mjestu u kojem bismo u Hrvatskoj proslavili krunidbu, odmah nam je na pamet pala božićna čestitka tada princa od Walesa, a sada kralja, s fotografijom Njegova Veličanstva i kraljice Camille iz Osijeka, snimljena za vrijeme njihova posjeta Osijeku 2016. godine. Od svih fotografija te godine s raznih strana svijeta, kralj je odabrao upravu tu fotografiju, što znači da je posjet Osijeku na njega ostavio dubok dojam. Ne samo zato što je Osijek grad bogate povijesti i perspektivne budućnosti, nego i zato što je on ovdje upoznao ljude koji dijele neke od njegovih životnih strasti i prioriteta: održivost i očuvanje prirode, rad za zajednicu, poštovanje prema baštini, razvoj novih tehnologija i ulaganje u mlade ljude. No, i zato što je šukundjed kralja Charlesa III. rođen 1837. upravo ovdje, u Osijeku. Stoga ovdje nismo samo među prijateljima, već i među obitelji. Veselimo se proslavi krunidbe u Osijeku i nadamo se da će kralj Charles III. još jednom posjetiti vaš lijepi grad na Dravi – kazao je veleposlanik Thomas.

OSIJEK Otvoreno novo dječje igralište na Sjenjaku vrijedno 122.000 eura Pokrenuta Inicijativa 4 grada OSIJEK Inicijativa 4 grada – platforma za suradnju najvećih gradova Ministar Butković uručio gradonačelniku Radiću vrijedan ugovor Stiže 10 novih niskopodnih tramvaja vrijednih 25 milijuna eura