Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
KUTINA

Kutina je prvi grad koji uvodi uslugu 'Gradski poljoprivredni savjetnik'

pomoć poljoprivrednicima preko aplikacije
1/2
Foto: Grad Kutina pomoć poljoprivrednicima preko aplikacije
Projekt je ostvaren u suradnji s tvrtkom Agrivi koja je u Kutini osnovana prije jedanaest godina, a danas je vodeća svjetska tvrtka u digitalnom savjetovanju poljoprivrednika

Gradski poljoprivredni savjetnik nova je usluga koju je prvi u Hrvatskoj uveo Grad Kutina. Projekt je ostvaren u suradnji s tvrtkom Agrivi, koja je u Kutini osnovana prije jedanaest godina, a danas je vodeća svjetska tvrtka u digitalnom savjetovanju poljoprivrednika.

Inovativna platforma

Osnovna uloga ove inovativne platforme je u pružanju podrške poljoprivrednicima, i to u vidu znanja i savjeta o širokom spektru agronomskih tema – od općih pitanja o poljoprivredi do prevencije najezde štetnika i bolesti, nutritivnih potreba biljaka i gojidbe, dozvoljenih sredstava za zaštitu biljaka ili regenerativnih praksi.

Također, Gradski savjetnik potiče i aktivnu suradnju gradova s poljoprivrednicima kroz proaktivno dijeljenje informacija o natječajima, potporama i lokalnim događanjima ili pak prikupljanje podataka poljoprivrednika u slučaju elementarnih nepogoda, pojave značajnih štetnika i drugo.

Na predstavljanju projekta Mate Knezović, operativni direktor u tvrtki Agrivi, rekao je da je riječ o jednostavnoj usluzi za koju nisu potrebna nikakva posebna znanja.

– To je jedna vrlo jednostavna usluga koja uz pomoć umjetne inteligencije poljoprivrednicima omogućava, putem WhatsApp platforme, dopisivanje kojim mogu ispitivati o svemu što ih zanima u poljoprivredi. Time im se pomaže i olakšava poslovanje u ovim teškim i izazovnim vremenima u poljoprivredi. Ovo je novi izvor znanja za njih, dostupan 24 sata dnevno i sedam dana tjedno – rekao je Mate Knezović.

Grad Kutina prvi je grad u Hrvatskoj koji je uveo ovu uslugu za poljoprivrednike sa svog područja. Gradonačelnik Kutine stoga je izrazio zadovoljstvo početkom ovog projekta.

– Nadamo se da će se projekt širiti i da ćemo dobiti povratne informacije od naših poljoprivrednika i vidjeti što i kako je potrebno još unaprijediti kako bi projekt bio još korisniji. Prvenstveno želimo pomoći našim poljoprivrednicima da dosegnu još više razine u svom radu – dodao je Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine.

Uskoro i u drugim gradovima

Usluga Gradski savjetnik, uz pomoć poljoprivrednicima, trebala bi biti poticaj u korištenju novih tehnologija kako bi skratili vrijeme potrebno za dobivanje informacija te prijavu na natječaje i kako bi bili uspješnijih poljoprivredni proizvođači. U Gradu Kutini u prvoj fazi ovog projekta bit će uključeno 300 poljoprivrednika koji će biti obaviješteni o mogućnosti korištenja ove besplatne usluge. Uz Kutinu ovaj projekt bit će uskoro pokrenut i u Novskoj, Đakovu i Ludbregu. Ova usluga prva je usluga ovakve vrste u svijetu.

storyeditor/2024-06-24/kutina_b_slager_donacija_vozila.jpg Predali ključeve novog automobila vrijednog 27 tisuća eura Grad Kutina kupio novo vozilo ispostavi Doma za starije i nemoćne Jysk u Kutini NOVA POSLOVNICA Kutinski tim nakon tri godine rada u JYSKu otvara svoju trgovinu sastanak za širokopojasni internet ODOBREN NOVAC Širokopojasni internet stiže u sve dijelove Kutine, imat će ga 8257 korisnika