Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Dubrovniku 100-postotno financiranje nepovratnim sredstvima

Lapadska obala ide u rekonstrukciju i postat će dvosmjerna prometnica

1/3
Foto: Grad Dubrovnik
Nepovratna sredstva iznose 70,000.000 kuna, od čega 85 posto dolazi iz Kohezijskog fonda EU, a 15 posto financirat će se iz državnog proračuna

Sada jednosmjerna cesta koja Lapadskom obalom spaja Gruž i Lapad ubuduće bi trebala biti dvosmjerna i tako uvelike olakšati prometovanje tim dijelom grada.

Od 2017. godine Milijunska ulaganja u zdravstvo Grada Dubrovnika

Smanjit će se gužve

Osim što će se smanjiti gužve u prometu, riješit će se i dugogodišnji problem prodiranja mora u trup prometnice s posljedicama poput učestalog puknuća vodovodnih cijevi u trupu ceste i prekida prometa.

Nakon dvije i pol godine intenzivnog rada na rješavanju imovinskopravnih odnosa gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem pribavila je sve potrebne dozvole, a projekt je podržala i Hrvatska vlada na sjednici održanoj u Dubrovniku, u sklopu zaključka vezanog za pokretanje aktivnosti Programa sustavne i integrirane revitalizacije, valorizacije i održivog razvoja integriranog intermodalnog održivog prometa i novih urbanih sadržaja šireg prostora Grada Dubrovnika.

Tako je prošli tjedan Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske objavilo poziv za financiranje projekta Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale, II., III. i IV. faza gradnje. Stopa financiranja za ovaj projekt iznosi 100 posto ukupno prihvatljivih troškova, odnosno ukupna nepovratna sredstva iznose 70,000.000 kuna, od čega 85 posto sredstva putem Kohezijskog fonda pokriva Europska unija, a 15 posto sredstva financirat će se iz državnog proračuna.

Nakon 30 godina Dubrovnik ozbiljno ulaže u sportsku infrastrukturu Otvoreno novo igralište s umjetnom travom u Gospinu polju

Ishođene građevinske dozvole

Naime, u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture Grad Dubrovnik je demonstrirao potrebu i spremnost svog projekta, a budući da je putem Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Grad već dokazao da zna iskoristiti europska sredstva te poštujući činjenicu da su za prvu i drugu fazu radova ishođene građevinske dozvole, radovi na rekonstrukciji Lapadske obale planirani su već u listopadu.

Proširenje ceste s nogostupom, šetnicom, parkiralištem i zelenilom

Projekt rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale, nakon što je odrađena prva faza koja se odnosi na Lučicu Batala, podrazumijeva rekonstrukciju i proširenje prometnice s nogostupom, šetnicom, parkiralištem i zelenilom.

Osim neadekvatne širine prometnice, ovim projektom rješava se i problem prodiranja mora i ispiranja tampona, zbog čega često pucaju vodovodne cijevi u trupu ceste te se prekida promet vozila. Projektna dokumentacija obuhvaća građevinsko i prometno rješenje, oborinsku odvodnju s pročišćavanjem oborinskih voda, projekt Vodovoda, elektroenergetskog sustava s javnom rasvjetom i telekomunikacijskim sustavom. Šetnica uz more hortikulturno će se urediti sadnjom autohtonog mediteranskog bilja i opremiti urbanom opremom.