Izbornik
Naslovnica Gradovi Slavonski Brod
Tradicionalni Dani plesa u čast Mije Čorak Slavenske

Manifestacija koja 21 godinu promovira plesnu umjetnost

storyeditor/2024-10-06/PXL_121022_96090234.jpg
Foto: Ivica Galović/PIXSELL Manifestacija će trajati sve do subote, kada su na rasporedu četiri programa

Svečanom izložbom u Državnom arhivu i polaganjem vijenca na spomenik Miji Čorak Slavenskoj kod Kazališno-koncertne dvorane Ivane Brlić-Mažuranić otvoreni su 21. Dani plesa. Ovom plesnom manifestacijom duge tradicije Slavonski Brod odaje počast svojoj sugrađanki, prvoj hrvatskoj primabalerini i jednoj od najistaknutijih svjetskih baletnih umjetnica.

Mia Čorak Slavenska bila je istaknuta hrvatska balerina i koreografkinja, jedna od najvažnijih figura baleta 20. stoljeća. Rođena je 1916. godine u Slavonskom Brodu, gdje je počela svoje plesno obrazovanje, a poslije postala prva hrvatska primabalerina s međunarodnom karijerom. Njen uspjeh na svjetskoj sceni donio je veliku promociju i značaj rodnom gradu. Slavenska je svojim radom i talentom postavila temelje za prepoznatljivost hrvatskog baleta na svjetskoj razini.

Programima otvorenja u ime Gradske uprave prisustvovao je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivan Holik. Cijeli sadržaj ovogodišnjih Dana plesa izuzetno je bogat i raznolik.

Nakon polaganja vijenaca na spomeniku ovoj priznatoj primabalerini u Glazbenoj školi održan je balet Moonwalk gostujućeg baletnog ansambla iz Austrije, koji je oduševio mnogobrojnu okupljenu publiku. U Centru mladih izvedena je plesna predstava "Kap na dlanu" umjetničke organizacije "Irida", a na platou ispred Kazališno-koncertne dvorane "Čarolija plesnih pokreta", program studija za moderni ples "Brodski leptirići".

Manifestacija će trajati sve do subote, kada su na rasporedu četiri programa. 

Vodovod Kprivnice OPSKRBA VODOM Koprivničke vode imaju novi sustav nadzora vodoopskrbe i odvodnje storyeditor/2024-09-30/BBK_Sismis.jpeg Samobor Samoborski 'Sajam mogućnosti' okupio 780 osnovnoškolaca Spomen-obilježja u školama Sjećanje na 104 poginula i nestala učenika