Izbornik
Naslovnica Gradovi Udruga gradova
VAŽNA PITANJA

Mijenja se Zakon o gradnji, Udruga gradova poziva na očitovanja i prijedloge

gradnja
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/Ilustracija
Iz Udruge gradova kažu da su Ministarstvu predložili izmjenu stoga što je odredbom članka 123. Zakona o gradnji propisano da građevinska dozvola prestaje važiti ako investitor ne pristupi građenju u roku od tri godine od dana pravomoćnosti dozvole

Iz Udruge gradova priopćili su da im je Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva dostavilo Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gradnji radi očitovanja i davanja mišljenja.

- Ministarstvo navodi da se izmjenama i dopunama Zakona o gradnji planira urediti razvrstavanje građevina s obzirom na zahtjevnost gradnje, zatim dopuštena odstupanja u građenju građevina, posebno energetska učinkovitost zgrada, obveza izrade izvedbenog projekta, utvrđivanje posebnih uvjeta i potvrda glavnog projekta za građenje građevine za koju se ne izdaje lokacijska dozvola te brojna druga, izuzetno značajna pitanja koja se odnose na gradnju - kažu iz Udruge gradova.

Podsjećaju da se Udruga gradova koncem prosinca 2016. očitovala podredno na Zakon o gradnji, a u sklopu očitovanja na tada predložene izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju, te je predložila žurnu izmjenu članka 123. Zakona o gradnji, konkretno i vezano uz problematiku roka važenja građevinskih dozvola za zahvate na sustavu odvodnje „Grad“ aglomeracije Rijeka.

- Ministarstvu smo predložili izmjenu stoga što je odredbom članka 123. Zakona o gradnji propisano da građevinska dozvola prestaje važiti ako investitor ne pristupi građenju u roku od tri godine od dana pravomoćnosti dozvole. Istom je odredbom propisano i da se smatra kako je investitor pristupio građenju, od dana prijave početka građenja. Izmjena se odnosi na to da se prestanak važenja građevinske dozvole veže za nepristupanje građenju od strane investitora u roku od šest godina od dana pravomoćnosti dozvole, odnosno eventualno da se odredbom propiše da je podzakonskim aktom moguće za određene projekte od posebnog statusa odrediti iznimku od roka važenja dozvola utvrđenog tim člankom, pa bi se projekti koji će se graditi sredstvima EU Fonda aktom Vlade Republike Hrvatske utvrdili projektima od posebnog statusa i tada bi se za te projekte ukinuo ili produljio rok važenja dozvola za gradnju u odnosu na sada važeći zakonski rok. Ovu ćemo inicijativu ponoviti i još jednom inzistirati da je Ministarstvo prihvati - ističu iz Udruge.

Dodaju da će sve inicijative također razmotriti i uvrstiti u zbirno očitovanje Udruge.