Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Počinje s radom nova osnovna škola u Dubrovniku, prva sagrađena nakon 35 godina

Ministarstvo dalo ‘zeleno svjetlo’ za početak rada OŠ Montovjerna

Foto: Grad Dubrovnik
Proteklih je dana isporučen, montiran i ugrađen učionički i uredski namještaj te oprema za sportsku dvoranu, dok je oprema za školsku kuhinju već prije ugrađena

Osnovna škola Montovjerna ispunjava uvjete propisane zakonom za početak rada, potvrđeno je rješenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Time su ispunjeni svi preduvjeti za neometan početak nastavne godine 2020./2021. u novoj gradskoj školi koja spremno čeka svoje prve učenike koji će sjesti u njezine klupe.

Škola ZA OSNOVCE BESPLATNI Srednjoškolcima do 1000 kuna za udžbenike

Za 450 učenika

Proteklih je dana isporučen, montiran i ugrađen učionički i uredski namještaj te oprema za sportsku dvoranu, dok je oprema za školsku kuhinju već prije ugrađena. Također, prošli je mjesec dobivena i uporabna dozvola, čime su se stekli uvjeti za korištenje nove školske zgrade. Kapacitet nove škole je 450 učenika. Raspolagat će s ukupno 16 novih učionica i dvodijelnom sportskom dvoranom s pratećim sadržajima, blagovaonicom i knjižnicom, dodatnim učionicama za izborni predmet te prostorima za pedagoga i psihologa. Projektirana je kao zgrada gotovo nulte potrošnje energije, energetskog razreda A+.

Opremljena je modernim sustavom grijanja i hlađenja uz pomoć dizalica topline zrak/voda, sustavom vatrodojave, ventilacije, odimljavanja, sprinkler instalacijom, ozvučenjem, automatskim zvonom, SOS instalacijom te gromobranom, a rasvjeta se temelji  na LED tehnologiji. Osnovna škola Montovjerna prva je škola koja se u Dubrovniku sagradila nakon 1985. godine i najveći je pojedinačni kapitalni projekt u osnovnoškolskom obrazovanju. Investicija je ukupno vrijedna više od 75 milijuna kuna. Uz novu školsku zgradu u tijeku je izgradnja šest parkirališnih mjesta i nogostupa, što će omogućiti sigurniji i brži ukrcaj i iskrcaj djece iz vozila koje roditelji voze na nastavu.

Dubrovnik ZA POSLOVNE PROSTORE I JAVNE POVRŠINE Grad zakupcima u srpnju i kolovozu pomogao sa 7 mil. kn

Ulaganje i u druge škole

Grad Dubrovnik spada među rijetke sredine koje se mogu pohvaliti povećanjem broja učenika na svom području iz godine u godinu. Sukladno tome, znatna sredstva ulažu u škole čiji je osnivač Grad Dubrovnik. Samo u 2019. godini ulaganja u osnovnoškolske kapacitete na području Dubrovnika dosegla su čak 100 milijuna kuna. Paralelno s izgradnjom nove osnovne škole Montovjerna, ulagalo se i u druge škole. Energetska obnova provedena je u nekoliko dubrovačkih osnovnih škola: OŠ Lapad, OŠ Ivana Gundulića i OŠ Marina Držića, uz značajno sufinanciranje bespovratnim sredstvima iz europskih fondova.