Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
od 21. do 29. prosinca

"Mirisi Božića u Konavlima" s bogatom gastronomskom i kulturnom ponudom

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Novost je vinska ulaznica koja uključuje degustaciju vina u našim posebnim čašama te dva kupona za boce vina po izboru, najavila je tajnica udruge Agroturizam Konavle Jelena Gale Pregelj

Tradicionalna manifestacija u ruralnom turizmu 12. "Mirisi Božića u Konavlima" održat će se od 21. do 29. prosinca u organizaciji udruge Agroturizam Konavle, a ponudit će bogat program gastronomskih, kulturnih i baštinskih događaja, specifičnih za konavoski kraj i običaje s juga Hrvatske.

SVEČANA PROSLAVA Župan Dobroslavić i zamjenica Marević na proslavi Dana Općine Konavle

Tajnica udruge Agroturizam Konavle Jelena Gale Pregelj naglasila je na predstavljanju programa da je fokus i ovogodišnje 12. manifestacije na promidžbi turističke ponude Konavala u posezoni, a tradicijsko konavosko jelo - zelena menestra, i dalje je u središtu gastronomskih zbivanja.

- Već godinama smo prepoznatljivi po zelenoj menestri i vinokušnjama, ali i baštini. Očekuju nas tri dana zabave i još jednom ćemo predstaviti agroturizme, vinarije, živopisne priče, konavosku baštinu. Ove godine imat ćemo dvadeset mjesta gdje će se moći nešto okusiti ili vidjeti - izjavila je Gale Pregelj.

Sudjeluje šest agroturizama i sedam vinarija s deset vinara, a vrata će otvoriti arheološka zbirka samostana sv. Vlaha, Zavičajni muzej Konavala te Sokol Grad s nastupom KUD-a Stjepan Radić. 

- Uz to, imat ćemo i „Poste od priča“ u etnozbirci Bokarica i Mlinici Pišta. Novost je vinska ulaznica koja uključuje degustaciju vina u našim posebnim čašama te dva kupona za boce vina po izboru - najavila je Pregelj.

Predsjednik udruge Agroturizam Konavle Ivo Mujo rekao je da se svake godine dodaju novi sadržaji za dodatnu kvalitetu.

- Jedan od takvih događaja je ceremonija otvaranja 21. prosinca u središtu Čilipa ispred crkve sv. Nikole. Prvi put ćemo povezati najrazvijenije regije ruralnog turizma u Hrvatskoj. Stižu nam gosti iz Svetog Petra u Šumi u Istri, potom i Baranjci, ali i Međimurci. Uz njih, i gosti iz Gruda i Ravnog u BiH. Nakon folklora na otvorenom, u domu kulture ćemo imati tzv. 'show cooking' tradicijskih jela ovih regija - najavio je Mujo.

Manifestacija će biti zatvorena humanitarnim koncertom benda Dalmatino na Grudi 29. prosinca.

Tradicionalna manifestacija Bakovljanke i 21. pokazale kako se čeha perje

Član Izvršnog odbora manifestacije Andrejko Marinović izjavio je da je jedan od ciljeva manifestacije 'skupljati rasuto, a čuvati skupljeno' u svim vidovima tradicijskog života. Kao posebnost je istaknuo tzv. Večer za zagrijavanje 23. prosinca u Drveniku.

- Želimo predstaviti Konavle na novi, malo drukčiji način. Poznati medijski događaj ćemo prikazati na konavoski način. Zato smo ga nazvali 'Tradicija, bićerini i zavajuni', a uz zabavni program, glazbu, skečeve i degustaciju pića i pripravaka koja su kroz povijest obilježili Konavle prikazat ćemo kako danas živimo i koliko smo uspjeli u afirmaciji tih starih vrijednosti - rekao je Marinović.

Najavio je da će se 26. prosinca u samostanu sv. Vlaha u Pridvorju posebnim događajem „Konavle, stoljetna privlačnost“ obilježiti 600 godina ulaska Konavala u sastav Dubrovačke Republike.

Belišćanska zlatna jesen 'Čuvamo baštinu i šaljemo poruke ljubavi koje nas spajaju, a ne razdvajaju'

- Ne želimo pretenciozno tome pristupiti, povjesničarski ili na neki drugi znanstveni način, već obilježiti događaj koji je bitno odredio nas Konavljane, naše pretke i sve što danas živimo. Angažirali smo mlade Konavljane te smo odlučili izdati tematski kalendar o ladanjskim zdanjima vlastele u Konavlima - izjavio je Marinović.

Manifestacija „Mirisi Božića“ pokrenuta je 2008. godine i nositelj je Zlatne povelje nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ za najbolju manifestaciju u ruralnom turizmu.