Izbornik
Naslovnica Gradovi Lipik
Potpisani ugovori o dodjeli potpora mladim obiteljima i poduzetnicima

Mjere za ostanak mladih u Lipiku počele donositi rezultate

1/2
Foto: Lipički compas
U protekle tri godine lipičkim poduzetnicima dodijeljeno je 35 potpora u visini 674.960,87 kuna

Grad Lipik nastavlja aktivnim mjerama pomagati mlade obitelji i poduzetnike. U maloj gradskoj vijećnici u Lipiku tako su potpisani 70 tisuća kuna vrijedni ugovori o dodjeli sredstava iz Programa socijalnih mjera, koji se odnose na pomoć pri rješavanju stambenog pitanja mladih obitelji.

Kupnja prve nekretnine

Gradonačelnik Vinko Kasana ugovore je uručio trima mladim obiteljima kojima Grad pomaže pri  kupnji prve nekretnine, odnosno adaptaciji stambenog prostora. Primjena ovog programa započela je 2019. godine i dosad su njime potpomognute 24 obitelji s područja Grada Lipika, a proteklih je godina iz gradskog proračuna za ovu namjenu izdvojeno 628 tisuća kuna.

– To su poticaji koji idu direktno i stvarno su se pokazali kao jako dobri. Za mene je posebno zadovoljstvo kada potpisujem ugovore s mladim obiteljima koje ostaju. Odaziv je zaista dobar, i to ne samo po pitanju mladih obitelji s našeg područja nego nam se doseljavaju i iz drugih županija – kaže gradonačelnik Kasana.

Foto: Lipički compas

On pojašnjava kako je poticaje vrlo lako dobiti. Treba samo podnijeti zahtjev i Grad će mladima vratiti 30 tisuća kuna koje su uložili u kupnju stana, kuće ili gradilišta. Tu su i poticaji za poboljšanje životnih uvjeta u iznosu o 10 tisuća kuna. Sve ove mjere izravno su povezane s onima za gospodarstvo.

Tako su nedavno potpisani i ugovori o dodjeli potpora za nabavu opreme, razvoj proizvoda te promidžbu poslovanja sa sedmero 
poduzetnika. Bila je to druga dodjela potpora ove godine, kojom je sedam lipičkih poduzetnika potpomognuto s iznosom 92.560,32 kuna. Ne računajući ovu, u protekle tri godine lipičkim poduzetnicima dodijeljeno je ukupno 35 potpora u visini 674.960,87 kuna. Prema Kasaninim riječima, opet je riječ o “slatkim novcima” koje je vrlo lako dobiti – jedini uvjet je da podnositelj zahtjeva nije dužan gradu i državi.

Projektira se još jedan vrtić

– Samo stambeno zbrinjavanje nije rješenje za ostanak mladih ako nema kvalitetnog posla. Zato se pomoć koju dodjeljujemo poduzetnicima također treba promatrati u tom svjetlu – ističe Kasana.

Iako zasad nema pouzdanih pokazatelja o tome koliko su se mjere za ostanak mladih pokazale učinkovitim, činjenica je da se ove godine, za razliku od niza prethodnih, pojavila skupina od 20-ak djece koja se nisu uspjela upisati u vrtić.

– Lista čekanja na upis u vrtić za nas je zapravo radosna vijest. Zato smo u svibnju otvorili novi vrtić, a krenuli smo i u projektiranje još jednog. Ove godine imamo i više upisanih prvašića, tako da je to proces koji ide u pozitivnom smjeru – zaključio je gradonačelnik.