Izbornik
Naslovnica Gradovi Lipik
DAN OTVORENIH VRATA AI CENTRA

Budući programeri demonstrirali stečeno znanje

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Gradonačelnik Vinko Kasana naglasio je da je projekt razvoja Centra umjetne inteligencije vrlo važan za budući razvoj Lipika

Prvi dan otvorenih vrata u lipičkom Centru umjetne inteligencije pružio je priliku brojnim gostima da se upoznaju s polaznicima, predavačima, programom i projektima centra, ali i da se uvjere u nastojanja i viziju grada Lipika da postane prvi centar za razvoj i primjenu umjetne inteligencije u Hrvatskoj.

Svečano otvorena 5,6 milijuna kuna vrijedna poduzetnička zona Lipik 2 Kasana: Poduzetnici sada imaju sve što im je potrebno, trebaju samo doći i raditi

Bila je to i prilika da polaznici demonstriraju stečena znanja na polju autonomne vožnje. Idejni začetnik projekta, direktor Lipičke razvojne i turističke agencije Dejan Iličić podsjetio je na to da je početna vizija Lipika kao centra razvoja umjetne inteligencije u Hrvatskoj pretočena u stvarnost ustoličenjem lipičkog AI Centra početkom ožujka ove godine. Odmah nakon toga započeo je prvi šestomjesečni ciklus osposobljavanja polaznika za programere umjetne inteligencije, a oni su sada, tri mjeseca poslije, već spremni demonstrirati usvojena znanja pretočena u vizualnu demonstraciju autonomne vožnje.

– Jedan poduzetnički inkubator umjetne inteligencije od 330 četvornih metara već je popunjen, pa sada uređujemo još jedan, kao i jedan novi poduzetnički inkubator iz prekograničnog projekta u blizini AI Centra, koji će biti na raspolaganju polaznicima nakon završetka tečaja – istaknuo je Iličić.

POLOŽILI PRISEGU Konstituirano Gradsko vijeće, predsjednik S. Katunar

Gradonačelnik Vinko Kasana naglasio je da je projekt razvoja Centra umjetne inteligencije vrlo važan za budući razvoj Lipika, ali i za napredak na državnoj razini. Prvoj generaciji budućih programera on je poželio da budu jedan od važnih faktora napretka bez obzira na to hoće li raditi u tvrtkama koje traže kadar s vještinama koje oni usvajaju ili pokrenuti vlastite startupove.