Izbornik
Naslovnica Gradovi Lipik
Svečano otvorena 5,6 milijuna kuna vrijedna poduzetnička zona Lipik 2

Kasana: Poduzetnici sada imaju sve što im je potrebno, trebaju samo doći i raditi

Foto: Lipički compas
U zoni je od 23 parcele preostalo još 11 slobodnih za potencijalne poduzetnike. U zoni već ima afirmiranih tvrtki koje obavljaju gospodarsku djelatnost, a tu je i reciklažno dvorište, kao i Poduzetnički inkubator

U Lipiku je prošli tjedan svečano otvorena Poduzetnička zona 2, koja bi trebala uvelike pomoći u privlačenju investicija i stvaranju mogućnosti za otvaranje novih poduzeća kao i radnih mjesta u malim i srednjim poduzećima. Lipički gradonačelnik Vinko Kasana podsjetio je da je s uređenjem ove zone Grad krenuo još 2004. godine, a do danas je ona doživjela transformaciju te se proširila i kompletno je uređena.

POLOŽILI PRISEGU Konstituirano Gradsko vijeće, predsjednik S. Katunar

Na važnim pravcima

– Svakodnevni upiti poduzetnika bili su jasan znak da je zona itekako potrebna. Podsjetio bih da je naš poduzetnički inkubator bio popunjen dok infrastruktura još nije bila završena. Isto tako, pola poduzetničke zone već je popunjeno i očekujemo da će se vrlo brzo popuniti u cijelosti – kaže Kasana.

Na području površine 16,2 hektara sagrađena je kompletna infrastruktura. Uređene su prometnice i javna rasvjeta, a zona je opremljena komunalnom infrastrukturom te elektro-energetskim vodovima koji su dovedeni do svake parcele. Projekt vrijedan 5,6 milijuna kuna s gotovo 85 posto sredstava sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

ravnatelju ansambla Lado Zvonimiru Ljevakoviću postavljena bista Ljetna sezona na lipičkim bazenima započela uz nastup ansambla Lado

– Ovo je nešto konkretno što možemo ponuditi našim poduzetnicima uz sve mjere, poticaje, konzultantske usluge, logistiku i ostalo – ističe gradonačelnik.

Voditeljica projekta Veronika Prhal naglasila je stratešku važnost same zone koja se nalazi na važnim prometnim pravcima i na kojoj je od 23 parcele preostalo još 11 slobodnih za potencijalne poduzetnike. U zoni već ima afirmiranih tvrtki koje obavljaju gospodarsku djelatnost, a tu je i reciklažno dvorište, kao i Poduzetnički inkubator vrijedan 20,7 milijuna kuna, koji je također financirala EU. U zoni već radi 91 djelatnik, od čega ih je 28 zaposleno u tvrtkama koje su smještene upravo u inkubatoru koji je u cijelosti popunjen.

ZDRAVSTVENI TURIZAM Otvoren dograđeni dio lječilišnog restorana

Pogodnosti za poduzetnike

– Naš trud i rad na razvoju poduzetničke klime općenito je vidljiv, a to dokazuje i činjenica da je Grad Lipik u razdoblju od 2017. do 2019. godine bio među prva tri grada u Hrvatskoj prema povlačenju najviše EU sredstava po glavi stanovnika – naglasila je Prhal. Ako ispoštuju propisane uvjete i u roku od dvije godine završe gradnju objekta, poduzetnici u zoni besplatno dobivaju zemljište, priključke i 25 kilovata struje, a oslobođeni su i plaćanja komunalne naknade.

– Završetkom ovog projekta u Lipiku su pokazali da raspolažu sa svim čimbenicima potrebnim za uspjeh, a to su vizija, strategija te u konačnici realizacija – rekao je dožupan Ferdinand Troha.