Izbornik
Naslovnica Gradovi Lipik
ravnatelju ansambla Lado Zvonimiru Ljevakoviću postavljena bista

Ljetna sezona na lipičkim bazenima započela uz nastup ansambla Lado

1/2
Foto: Lipički compas
Sezona na bazenu bit će bogata različitim zabavnim, sportskim i kulturnim sadržajima za sve generacije

Lipičani se ponose činjenicom da je jedan od najvećih hrvatskih folklorista i prvi umjetnički ravnatelj ansambla Lado prof. Zvonimir Ljevaković njihov sugrađanin. Upravo iz tog razloga, početak ljetne sezone na gradskim bazenima u Lipiku obilježen je koncertom vokalno-instrumentalnog orkestra i solista ansambla Lado, a netom prije toga na Trgu dr. Franje Tuđmana upriličena je svečanost otvorenja Ljevakovićeve biste.

GIRO DI KUTINA Održana 7. utrka: Sudjelovalo 240 građana

Autorski je to rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavog kojeg je ansambl Lado odlučio pokloniti profesorovu rodnom gradu u trajno sjećanje na njegov rad.

Školi ime po prof. Ljevakoviću

Ponos samom činjenicom da je Ljevaković rođen u Lipiku iskazao je i lipički gradonačelnik Vinko Kasana. Zahvalivši se umjetnicima ansambla Lado na tome što čuvaju i pronose hrvatsku tradiciju te uspomenu na Ljevakovića, on je iznio prijedlog, čiji je idejni začetnik njegov prethodnik Antun Haramija, a odnosi se na to da lipička osnovna škola dobije ime upravo prema prof. Ljevakoviću. Bistu znamenitom Lipičaninu zajednički su otkrili gradonačelnik Kasana i ravnateljica Lada Ileana Jurin Bakotić.

UDRUGA SLIJEPIH KUTINA Za projekt “Vaše oko – naš pratitelj!” 500.000 kuna

– Dobar dio Lipičana, a među njima sam, moram priznati, bio i ja, nije znao puno o profesoru Ljevakoviću, ali kada smo saznali kakvog velikana je naš grad izrodio, naravno da smo ponosni. To je čovjek koji je prikupio vrijedan fundus izvorne narodne građe, etnokoreograf čije se koreografije plešu i dandanas – rekao je Kasana.

Nastupi ansambla Lado u Lipiku će postati tradicija koja će se održavati minimalno jednom, a možda i dva puta godišnje, što je povlastica koju Lipičani mogu zahvaliti upravo Ljevakoviću.

Događanja na bazenu

Inače, u Lipiku imaju velika očekivanja od nove kupališne sezone na gradskim bazenima, koja je službeno otvorena. Na ruku im ide povoljna epidemiološka situacija, a u organizacijskom smislu dobro će im poslužiti iskustvo od lani.

Konstituirano Gradsko vijeće Kutine Vijećem će predsjedati Davor Kljakić, zamjenici Dražen Kinderman i Ivica Glibo

– I ove godine znatna sredstva uložili smo u ono najbitnije, a to su novi filteri, nova rasvjetna oprema... Puno toga je novog na bazenima. Što se tiče samih događanja, sezona će biti vrlo bogata različitim zabavnim, sportskim i kulturno-umjetničkim sadržajima za sve generacije. Petak i subota rezervirani su za mlade, imat ćemo živu glazbu, dječje igre mladih, međunarodni turnir u odbojci na pijesku i još puno toga. Ne želim odmah otkriti baš sve, neka nešto ostane za iznenađenje – zaključio je gradonačelnik.