Izbornik
Naslovnica Gradovi Udruga gradova
Udruge gradova i Ministarstvo

Mjere za poboljšanje demografske situacije među glavnim temama sastanka

ljudi
Foto: Duško Marušić/PIXSELL/Ilustracija
Održan je sastanak predstavnika Udruge gradova s ministricom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Nadom Murganić, državnim tajnikom Marinom Strmotom i pomoćnikom ministrice Josipom Masnićem

Udrugu gradova predstavljali su predsjednik Udruge i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

Na sastanku se raspravljalo o značaju demografske politike, te o mogućnostima i mjerama koje lokalne zajednice, primarno gradovi, imaju na raspolaganju, odnosno koje mogu i trebaju poduzeti s ciljem poboljšanja demografske situacije. Osnova rasprave je bila problematika predškolskog odgoja koji je u cijelosti u nadležnosti gradova te ovisi o gradskim proračunima.

- Pad prihoda svakako otežava financiranje predškolskoga odgoja, no ono ostaje prioritetno za gradove. Uz gradske vrtiće financiraju se i privatni te su izdvajanja za predškolski odgoj značajna. Najveći su, gotovo nepremostivi, problem državni pedagoški standardi koje je nemoguće ispoštovati - kažu iz Udruge gradova.

Ministarstvo računa na Udrugu gradova kao partnera i dijalog će svakako biti nastavljen.