Izbornik
Naslovnica Gradovi
Program predškolskog odgoja u Zaprešiću odvijao se u 42 skupine

"Mlade obitelji prepoznaju nas kao grad poželjan za život"

U 2022. godini više od tisuću kuna po stanovniku za vrtiće je izdvojilo 60 gradova, a među deset najbolje rangiranih je i Grad Zaprešić koji je izdvojio 1681,31 kuna po stanovniku
1/3
Foto: Grad Zaprešić
U 2024. i 2025. godini smještajni kapaciteti gradskih dječjih vrtića planiraju se proširiti za šest skupina ili 125 djece, najavljuju u Gradu koji bi uskoro mogao dosegnuti brojku od 30.000 stanovnika

Grad Zaprešić je među deset najbolje rangiranih gradova u izdvajanju sredstava po stanovniku i četvrti po ukupnom povećanju ulaganja za predškolski odgoj. Na temelju konsolidiranih izvještaja jedinica lokalne samouprave, portal Gradonačelnik.hr objavio je, kažu u Gradu, analizu ulaganja gradova u predškolski odgoj u prošloj godini. Podaci se odnose na izdvajanja po glavi stanovnika te udio izdvajanja iz gradskog proračuna, a analizirani su i trendovi rasta izdvajanja sredstava prema apsolutnim brojkama i u postotcima.

Među 10 najboljih
– Uzeta su u obzir sva izdvajanja koja se odnose na poboljšanje uvjeta predškolskog odgoja, poput gradnje, dogradnje, rekonstrukcije i opremanja vrtića, osiguravanja pedagoškog nadstandarda te sufinanciranja smještaja djece u gradske, kao i vrtiće drugih osnivača. U 2022. godini više od tisuću kuna po stanovniku za vrtiće je izdvojilo 60 gradova, a među deset najbolje rangiranih je i Grad Zaprešić koji je izdvojio 1681,31 kuna po stanovniku. Ovakvom pozicioniranju svakako je pridonijela gradnja novog područnog objekta Dječjeg vrtića Maslačak s kapacitetom za smještaj deset odgojno-obrazovnih skupina djece koji zadovoljava sve današnje standarde gradnje, a čija je ukupna vrijednost, zajedno s opremanjem, iznosila 3,2 milijuna eura. U novi vrtić preseljene su skupine iz područnog objekta na Trgu mladosti koji će se u cijelosti adaptirati i opremiti te time u sljedećoj godini omogućiti proširenje smještajnih kapaciteta Maslačka za još četiri skupine djece. U tijeku je i izgradnja novog društvenog doma u naselju Jablanovec vrijedna gotovo 2,5 milijuna eura, a u sklopu kojeg će se osigurati prostor za otvaranje trećeg područnog objekta DV Maslačak u 2025. godini, s kapacitetom za dvije skupine djece. Tako će navedenim ulaganjima smještajni kapaciteti gradskih dječjih vrtića, u razdoblju od 2023. do 2025. godine, biti prošireni za smještaj ukupno 12 skupina djece. S obzirom na pojačanu stambenu gradnju i očekivani priljev stanovništva, u prijedlogu proračuna Grada Zaprešića za 2025. godinu planirana su financijska sredstva za projektiranje još jednog gradskog dječjeg vrtića, čiji je početak izgradnje planiran u 2026. godini – kažu i dodaju da se u pedagoškoj godini 2022./2023. u zaprešićkim gradskim dječjim vrtićima program predškolskog odgoja odvijao u 42 odgojno-obrazovne skupine za 909 polaznika.

– Otvaranjem novog područnog objekta DV Maslačak omogućeno je proširenje rada na 48 skupina za 1000 djece u tekućoj pedagoškoj godini. Ukupan broj djece obuhvaćene programima predškolskog odgoja i obrazovanja te skrbi o djeci rane predškolske dobi, koji uključuje djecu u dva gradska dječja vrtića, 13 vrtića drugih osnivača, četiri obrta za dadilje i jednu posebnu ustanovu, porastao je s 1133 u 2022. godini na 1203 u ovoj godini. U 2024. i 2025. godini smještajni kapaciteti gradskih dječjih vrtića planiraju se proširiti za šest skupina ili 125 djece – napominju. Mjere koje provodi su sufinanciranje redovitih programa u vlastitim i dječjim vrtićima drugih osnivača te usluge čuvanja, brige i skrbi o djeci rane i predškolske dobi koju pružaju obrti za obavljanje djelatnosti dadilje.

– Prošlog mjeseca Grad je u spomenutim ustanovama i obrtima sufinancirao boravak za 219 mališana. Unatoč porastu troškova poslovanja i povećanju ekonomske cijene gradskih vrtića koja sada iznosi 295 eura nije se povećao iznos roditeljske uplate. Za smještaj djeteta u gradske vrtiće roditelji i dalje plaćaju 80 eura, za drugo dijete cijena se umanjuje za 20 posto, a za treće i svako sljedeće dijete je vrtić besplatan. Uvećani su i iznosi kojima Grad sufinancira mjesečnu cijenu predškolskog odgoja i obrazovanja u vrtićima drugih osnivača i obrtima za obavljanje djelatnosti dadilje, pa tako Grad jedno dijete sufinancira iznosom od 190 eura, drugo s 205 eura, a treće i svako sljedeće iznosom od 285 eura – ističu.

Grad – prijatelj djece
Grad financira rad pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju, a u ovoj godini je za rad 29 pomoćnika izdvojeno gotovo 95.000 eura.

– Prema statističkim predviđanjima, Zaprešić bi uskoro mogao dosegnuti brojku od 30.000 stanovnika. Veseli me što sve više mladih obitelji prepoznaje naš grad kao mjesto poželjno za život, stoga nije iznenađujuće da se brojna ulaganja u gradu odnose upravo na poboljšanje uvjeta odgoja i obrazovanja, pa i općenito kvalitete života naših najmlađih, zbog čega s razlogom nosimo status Grada – prijatelja djece. Djeca su naša budućnost i vjerujem da se ulaganja u njihovu dobrobit uvijek višestruko isplate – rekao je gradonačelnik Željko Turk.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić Autocesta do Dubrovnika Bačić: Izdane su izmjene i dopune lokacijske dozvole UZBUDLJIV VIKEND Organizatori predviđaju da će 13. izdanje manifestacije privući najmanje 10.000 gledatelja i oko 100 natjecatelja Od 24. do 26. studenog novo izdanje Rally Showa Sancta Domenica Odbrojavaju se dani do početka visokooktanske makadamske avanture VIJENCE I UPALJENE lampione ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Parku 136. slatinske brigade položile su brojne delegacije i izaslanici dužnosnika U Domovinskom ratu kroz brigadu prošlo 2500 hrvatskih branitelja Svečano obilježena 32. obljetnica ustrojavanja 136. slatinske brigade