Izbornik
Naslovnica Gradovi
Jedinstveni događaj u kojem sudjeluju motociklisti iz čitave Republike Hrvatske, ali i susjednih zemalja

Moto budnicu sa stogodišnjom tradicijom žele zaštititi kao kulturno dobro

Jedinstveni običaj prvosvibanjske proslave na motociklima u tom je gradu prvi put održan je davne 1920., a u medijima se pod nazivom Moto budnica prvi put spominje 1946.
1/4
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Grad Bjelovar želi zaštititi Moto budnicu kao nematerijalno kulturno dobro i upravo je ovih dana održan inicijalni sastanak kojemu su nazočili predstavnici svih relevantnih ustanova. Jedinstveni običaj prvosvibanjske proslave na motociklima u tom gradu prvi je put održan davne 1920. godine, a u medijima se pod nazivom Moto budnica prvi put spominje 1946. godine.

– Tradicionalna budnica, koja posljednjih godina u Bjelovaru okupi i do 800 motociklista iz cijele Hrvatske, jedinstven je događaj koji se održava u ranu zoru 1. svibnja u povodu Praznika rada. Upravo zbog te posebnosti naša je želja zaštititi ga kao nematerijalno kulturno dobro – objasnio je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

Važno je da se budnica zaštiti kao nematerijalna kulturna baština, a Brajdić se nada da će se uspjeti dokazati povijest i tradicija Moto budnice u Bjelovaru na temelju arhivskih zapisa i fotografija o njezinu održavanju. U Hrvatskoj je ovo jedinstveni događaj u kojem sudjeluju motociklisti iz čitave Republike Hrvatske, ali i susjednih zemalja. Iako se budnica održava u ranu zoru na Praznik rada, 1. svibnja, brojni građani dočekuju motocikliste na ulicama kako bi s ponosom pozdravili ovu jedinstvenu i povijesnu Moto budnicu. Mnogim starijim lokalcima ovo je jedan od događaja koji im se urezao u pamćenje od ranog djetinjstva jer, iako su se morali buditi iznimno rano, nisu propuštali pozdraviti povorku bučnih motociklista što je još jedna stavka koja govori koliko je budnica bitna Bjelovarčanima te koliko je utkana u njihov identitet.

Uz predstavnike Grada Bjelovara, sastanku su nazočili predstavnici Moto kluba Bjelovar, ujedno organizatora budnice, Državnog arhiva, Konzervatorskog odjela pri Ministarstvu kulture i medija te Gradskog muzeja, a prikupljeni materijali bit će upućeni u Ministarstvo kulture i medija. Iz Moto kluba Bjelovar izražavaju zahvalnost Gradu što je prepoznao važnost ove tradicije, ali i na izvrsnoj suradnji kada je riječ o drugim manifestacijama koje uključuju motocikle, poput Moto Mrazova, Moto alke i ostalih.

Ljetna manifestacija u gradu opet donosi pregršt odličnih koncerata, popularnih filmskih projekcija pod zvijezdama u središnjem gradskom parku, mnogo sadržaja za najmlađe U središnjem gradskom parku Glazbeni spektakli i filmski hitovi pod zvijezdama u središtu grada Dramska, likovna, glazbena i filmska radionica malim su Zaprešićankama i Zaprešićanima omogućile da dio ljetnih praznika korisno i zabavno provedu u svom gradu Korisno i zabavno provođenje školskih praznika Ljetna škola i radionice oduševili djecu koja su slikala, snimala i pjevala ŽUPAN Ivan Celjak kaže da je riječ o obrtima koji su kulturna baština te imaju izuzetnu vrijednost Pomoć za tradicijske i umjetničke obrte Za 45 bespovratnih potpora Županija izdvojila 27.000 €