Izbornik
Naslovnica Županije
Pomoć za tradicijske i umjetničke obrte

Za 45 bespovratnih potpora Županija izdvojila 27.000 €

ŽUPAN Ivan Celjak kaže da je riječ o obrtima koji su kulturna baština te imaju izuzetnu vrijednost
Foto: SMŽ

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak dodijelio je ugovore u sklopu projekta "Tradicijski i umjetnički obrti" za 2023. godinu. Potpore su namijenjene očuvanju i razvoju tradicijskih obrta koji baštine posebne zanatske vještine i umijeće oslanjajući se na obrasce tradicijske kulture te umjetničkih obrta koji se odlikuju proizvodima i uslugama visoke estetske vrijednosti.

Ove godine 45 je novih potpisnika ugovora čiji obrti pripadaju grupaciji tradicijskih i umjetničkih obrta sa sjedištem u Sisačko-moslavačkoj županiji i koji obavljaju djelatnost na području županije.

– Za njih smo ove godine izdvojili 27.000 eura, a potpisali smo ukupno 45 ugovora. Oni su iznimno važni za našu županiju jer se bave obrtima koji možda nisu toliko zanimljivi kao obrti budućnosti, međutim oni su naša kulturna baština te imaju izuzetnu vrijednost. Ove godine imamo čak 13 ugovora više nego prošle godine i ti se ugovori kreću u iznosima od 500 do 790 eura. Njima to znači zaista jako puno, a iduće ćemo godine povećati iznose i vjerujemo da će obrtnicima i dalje biti zanimljiva ova linija potpora – izjavio je župan Celjak.

– Naša urarska radnja nalazi se u Sisku i u siječnju iduće godine obilježit ćemo 70 godina rada. Riječ je o trećoj generaciji koja vodi brigu o obrtu. Godine 1954. moj je djed osnovao obrt, nakon čega ga nasljeđuje otac, a danas sam vlasnik obrta ja. Malim obrtima jako puno znači ovo i htio bih zahvaliti Županiji što već dugi niz godina daje potpore deficitarnim zanimanjima – rekao je Bruno Franić, urar iz Siska.

Hrvatske ceste potvrdile su kako se od ponedjeljka za sav promet opet pušta nadvožnjak nad prugom na državnoj cesti DC2 na južnom ulazu u Koprivnicu koji je zbog obnove bio zatvoren od 21. ožujka Nema više prometnih gužvi Lakše u prometu – nadvožnjak gotov, počinje gradnja rotora DO KRAJA godine na zgradi vrtića bit će završeni svi građevinski radovi, nakon čega počinje opremanje, kaže načelnik Općine Gunja Ante Gutić Sadržaj koji do sada nisu imali U dječji vrtić u Gunji prvi polaznici upisivat će se iduće godine PROJEKT NABAVE novog bibliobusa realiziran je u sklopu projekta "Kultura u pokretu", koji su proveli Agencija VIA, Gradska čitaonica Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija Promocija i popularizacija kulture čitanja Nakon 17 godina Gradska knjižnica i čitaonica ima novi bibliobus