Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec
Međimurje

Muzej nematerijalne baštine s 4D tehnologijama doživljaja mirisa i zvukova

Stari grad Čakovec
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Osim Muzeja nematerijalne baštine Međimurja s četiri multimedijalne jedinice, tu će biti i restoran s dvije tematske dvorane, stan domara i apartman za goste suradnike

U Čakovcu je predstavljen je projekt rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog grada Čakovec u kojoj će se urediti Muzej nematerijalne baštine. U tri godine uložit će se 41 milijun kuna, od čega 35 milijuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sanacija fortifikacije Starog grada obuhvatit će glavni ulazni bastion, sjeveroistočni i sjeverozapadni bastion i rekonstrukciju srušene barokne građevine iz 18. stoljeća.

U zgradi će biti smješteni Muzej nematerijalne baštine Međimurja s četiri multimedijalne jedinice, restoran s dvije tematske dvorane, stan domara i apartman za goste suradnike. Predviđena je i rekonstrukcija pokretnog drvenog mosta.

Ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan kaže da je Muzej nematerijalne baštine zamišljen kroz devet muzejskih jedinica o demografiji, školstvu, jeziku, glazbi, plesu, starim zanatima, međimurskim mitovima i legendama, te zatvorenicima u fortifikaciji. Koristit će se 3D mapping tehnologije, virtualna stvarnost, multimedijski ekrani i prikazi 4D tehnologija doživljaja mirisa, dima, vibracija i zvukova... Župan Matija Posavec ističe da je riječ o najvećem ulaganju u kulturu na sjeveru Hrvatske.