Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Grad Šibenik i Hrvatski telekom potpisali ugovor o postavljanju infozaslona na gradska autobusna stajališta

Na 17 lokacija postavit će se infototemi za gradske autobuse

Foto: Šibenik
Prototip novog totema već je postavljen na autobusnoj postaji na Baldekinu, a osmislio ga je šibenski dizajner Ante Filipović Grčić

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić i Siniša Majdenić, direktor Odjela za prodaju srednjim poslovnim korisnicima Hrvatskog telekoma, potpisali su ugovor o  nabavi infozaslona za autobusna stajališta u Šibeniku.

Moderni zasloni

HT ovim se ugovorom obvezao na 17 lokacija u Šibeniku postaviti moderne informativne zaslone  na totemima koji će korisnicima 
javnog gradskog prijevoza pružati sve potrebne informacije o kretanju i dolasku autobusa na pojedinu postaju. Osim što će biti funkcionalni, novi totemi bit će izrađeni i po najnovijim ekološkim normama, jer će koristiti “paper ink” tehnologiju, koja troši puno manje električne energije od klasičnih LCD zaslona. Infozasloni će se napajati putem javne rasvjete.

– Riječ je o nastavku kompleksnog i velikog posla u koji se Grad Šibenik upustio, a konačni cilj je vlastita komunalna tvrtka za autoprijevoz. Ogroman dio projekta je odrađen, završena je naša Poljana s podzemnom garažom kao logističkim centrom, a u tijeku je proces nabave novih 11 autobusa. Namjera nam je dobiti suvremen i kvalitetan gradski komunalni prijevoz, a dio cjelovitog projekta su i moderne, digitalno prilagođene autobusne postaje s digitalnom opremom i totemima, primjerene vremenu u kojem živimo. Suvremeni infozasloni nosit će prepoznatljiv identitet Šibenika, na što smo ponosni – istaknuo je gradonačelnik Burić.

Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta rekao je kako vrijednost ugovora s PDV-om iznosi 1,542.367,50 kuna. Hrvatski telekom ugovorom se obvezuje u roku od 90 dana od potpisa ugovora dostaviti ogledni primjerak i radioničke nacrte, dok bi isporuka preostalih infozaslona trebala biti odrađena u roku od 150 dana od potpisivanja ugovora.

– Naša rješenja za pametne gradove ključan su iskorak u izgradnji digitalnog društva pri čemu nas i ovaj ugovor potpisan s gradom Šibenikom dodatno približava našem cilju – povezati sve s mogućnostima koje pruža digitalizacija – rekao je Siniša Majdenić, direktor Odjela za prodaju srednjim poslovnim korisnicima Hrvatskog telekoma.

”Integrirana mobilnost”

Prototip novog totema već je postavljen na autobusnoj postaji na Baldekinu. Osmislio ga je šibenski dizajner Ante Filipović Grčić, koji je inspiraciju pronašao u davnoj prošlosti šibenskog kraja. Naime, grafički uzorci koji će biti primijenjeni na totemima inspirirani su motivima drevne danilske kulture.

U drugom, odvojenom postupku javne nabave koju je proveo Gradski parking, HT je dobio i zadatak izrade prometne aplikacije za pametne telefone koja će omogućiti praćenje informacija vezanih uz javni gradski prijevoz. Projekt “Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom  gradskom prijevozu” operativno  provodi poduzeće Gradski parking d.o.o s Gradom Šibenikom  kao partnerom. Financiran je iz Operativnog fonda konkurentnost i kohezija EU. Vrijednost projekta iznosi 99,847.705,83 kune, od kojih se 73,801.381,09 kuna planira sufinancirati iz Kohezijskog fonda, a 13,023.773,13 kuna iz sredstava korisnika.