Izbornik
Naslovnica Gradovi
Izloženo više od 120 jaslica

Na izložbi u Vatikanu i "samoborske" jaslice autorice Lidije Momić

Među 22 zemlje čije jaslice čine postav izložbe našla se i Hrvatska, a "samoborske" jaslice čini dvadesetak ručno izrađenih likova
1/4
Foto: Samobor
Izložba čiji je cilj obilježiti 800. obljetnicu Jaslica u Grecciju, prvog prikaza Rođenja Isusova, može se razgledati na Trgu sv. Petra, pod lijevim krakom Berninijeve kolonade

Na svetkovinu Bezgrešnog Začeća 8. prosinca održana je inauguracija međunarodne izložbe u sklopu priprave za Jubilej 2025. godine, 100 Jaslica u Vatikanu. Izložba je kulturna inicijativa Diskasterija za evangelizaciju i pripravu Svete godine 2025. Brojni izlagači predočili su scenu Rođenja Kristova, a riječ je o radovima mnogih entuzijasta koji su izradili jaslice različitim tehnikama i materijalima. Izložba je postavljena pod lijevim krakom Berninijeve kolonade, na Trgu sv. Petra, a ove godine cilj je izložbe proslaviti sjećanje na 800. obljetnicu Jaslica u Grecciju, prvog prikaza Rođenja Isusova, koje je sveti Franjo napravio u tom gradu udaljenom nekoliko kilometara od Rietija na Božić 1223. godine.

Na izložbi je izloženo više od 120 jaslica, a izložile su ih Italija, Hrvatska, Španjolska, San Marino, Ukrajina, Irska, Slovenija, Mađarska, Poljska, Estonija, Njemačka, Slovačka, Češka, Austrija, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Kolumbija, Tajvan, Venezuela, Filipini, Gvatemala i Paragvaj.

Pastiri u narodnim nošnjama
Oduševljenje posjetitelja izazvali su različiti pristupi izrade jaslica pa tako postav, među ostalim, čine potpuno mehanizirane jaslice, jedne isklesane u obličju tipičnog drvenog aparata za kavu, druge ušivene u tkaninu, kao i primjerci iz poznatih zbirki kao što su jaslice torinske katedrale, jaslice Muzeja obitelji Ulm, iz Poljske i jaslice RAI Vatikan, a izloženi su i primjerici izrađeni u zatvorima. Svojim radovima sudjeluju i razne organizacije i udruge, uključujući Nacionalnu udrugu prijatelja jaslica iz Italije, a inicijativi su se priključile i brojne škole, uključujući i jednu iz Estonije.

Foto: Samobor

Među izloženim primjercima šest je kompozicija jaslica iz Hrvatske, a koje su, među ostalim, izradili članovi Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica te zagrebački Etnografski muzej. Samoborske jaslice izradila je Lidija Momić, tajnica Društva sv. Izidora Seljaka udruge Ekosspiritus u kojoj skupina jasličara djeluje od 2015., a predvodi je Vlasta Hržić. "Samoborske" jaslice sadrže dvadesetak likova među kojima su i pastiri odjeveni u samoborske narodne nošnje drevne župe sv. Anastazije. Visoki su tridesetak centimetara, ručni su rad, a autorica je posebnu pozornost obratila na detalje na nošnjama te izradila vjerne minijature svih važnijih tipova samoborske narodne nošnje.

Postav do 7. siječnja
Jaslice je u Vatikan odvezao član Društva Ante Blažević, a tehničku podršku pružio je i Radovan Librić, tajnik udruge Ekosspiritus. Zajedno s autoricom jaslice su postavili 4. prosinca i to odjeveni u svečane narodne nošnje čime su dodatno predstavili Samobor, ali i Hrvatsku. Uz navedene likove jaslice ukrašava "girlanda" od prirodnog materijala, zimzelenog bilja ubranog u Samoborskom gorju na Cerini, zaselku župe Noršić Sela. Mahovina je donesena s Velebita, a u "girlandu" je utkana pšenica iz Podravine, dar obitelji Roberta Ščuka. Čitav projekt postavljanja samoborskih jaslica financijski su potpomogli gradonačelnica Petra Škrobot i Grad Samobor. Izložba ostaje otvorena do 7. siječnja, a može se razgledati svakog dana od 10 do 19.30 sati.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA osigurala je dodatnih 207 tisuća eura kako bi svaki korisnik dobio do maksimalno 90 posto iznosa prijavljene štete Sredstva za pomoć obiteljima čiji su domovi stradali u olujnom nevremenu Za sanaciju obiteljskih kuća stradalih u srpanjskoj oluji 4,7 milijuna eura ZAVRŠENO JE idejno rješenje projekta, a u novoj zgradi dječjeg vrtića predviđa se kapacitet 12 odgojnih skupina koje se dijele na jasličku i vrtićku dob Završeno idejno rješenje projekta Intenzivno se radi na projektu novoga dječjeg vrtića u Popovači MEĐIMURSKA ŽUPANIJA predvodnica je gospodarskog razvoja Hrvatske GSV o proračunu i tržištu rada Izvoz u Međimurju čak 8100 eura po glavi stanovnika