Izbornik
Naslovnica Županije
Sredstva za pomoć obiteljima čiji su domovi stradali u olujnom nevremenu

Za sanaciju obiteljskih kuća stradalih u srpanjskoj oluji 4,7 milijuna eura

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA osigurala je dodatnih 207 tisuća eura kako bi svaki korisnik dobio do maksimalno 90 posto iznosa prijavljene štete
Foto: Zagrebačka županija

Kako bi pomogla obiteljima čiji su domovi stradali u olujnom nevremenu 19. i 21. srpnja 2023. godine, Zagrebačka županija je na račune šest gradova, Dugo Selo, Ivanić-Grad, Samobor, Sveta Nedelja, Velika Gorica, Zaprešić i 10 općina, Bistra, Brckovljani, Brdovec, Kloštar Ivanić, Križ, Marija Gorica, Orle, Pušća, Rugvica, Stupnik uplatila 4,7 milijuna eura za sanaciju šteta na stambenim objektima nužnima za život.

Gradovi i općine dužni su u što kraćem roku sredstva uplatiti fizičkim osobama čiji su objekti stradali u nevremenu, a temeljem procjene gradskih i općinskih povjerenstava iz Registra šteta te prema definiranim kriterijima. Maksimalni iznos koji se može dodijeliti iznosi do 90 posto vrijednosti prijavljene štete na obiteljskim i višestambenim objektima, bez obzira na to radi li se o osiguranoj ili neosiguranoj imovini.

Sredstva za ovu namjenu u iznosu od 4,5 milijuna eura osigurala je Vlada RH, dok je Zagrebačka županija osigurala dodatnih 207 tisuća eura kako bi svaki korisnik dobio do maksimalno 90 posto iznosa prijavljene štete.

– Zahvaljujem Vladi RH koja je ponovno stala uz stanovnike Zagrebačke županije i osigurala znatna sredstva za sanaciju objekata nakon srpanjske oluje – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

– Naši gradovi i općine imaju ključnu ulogu u brzoj i transparentnoj distribuciji sredstava prema našim stanovnicima i stoga im zahvaljujem na suradnji – dodao je župan Kožić.

Podsjetio je i kako je zahvaljujući decentraliziranim sredstvima do sada u Zagrebačkoj županiji potpisano 100 ugovora u vrijednosti 30 milijuna eura za sanaciju zgrada javne namjene od potresa te da je za sanaciju cestovne infrastrukture oštećene u potresu utrošeno 88 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU. Najveći iznos dobio je Samobor i to 264.698,28 eura, a odmah iz njega na listi nalazi se Ivanić-Grad koji je za obnovu dobio 204.172,63 eura.

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA predvodnica je gospodarskog razvoja Hrvatske GSV o proračunu i tržištu rada Izvoz u Međimurju čak 8100 eura po glavi stanovnika TVRTKA IMS Gear ima proizvodne pogone u Njemačkoj, SAD-u, Meksiku i Kini te u svijetu zapošljava oko 3000 radnika. Izuzetno nam je zadovoljstvo da im je nakon Njemačke, u kojoj imaju osam tvornica, iduća destinacija Hrvatska, i to naš Osijek Nakon Njemačke, SAD-a, Meksika i Kine, pogon i u Osijeku Njemački investitor IMS Gear u Osijeku planira zaposliti 300 radnika PROJEKTOM će se značajno unaprijediti kvaliteta života lokalnog stanovništva te osigurati preduvjeti za daljnji gospodarski rast, a njegova provedba nije opteretila gradski proračun Optička infrastruktura na području Zaprešića i okolnih općina Omogućen ultrabrzi pristup internetu za 13.000 korisnika