Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
OSIJEK

Na Panonskom festivalu knjige u Osijeku više od 17.000 posjetitelja

Festival knjiga
Foto: Osijek
Puno više od samo dva izdanja neke manifestacije potrebno je da se dođe do takvog sjajnog broja posjetitelja, istaknula je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek

Drugo izdanje Panonskog festivala knjige koji je održan od 22. do 26. svibnja u osječkoj sportskoj dvorani Gradski vrt posjetilo je više od 17 tisuća ljubitelja knjige. Osječki je sajam knjige tako nadmašio sva očekivanja i već drugu godinu svoga postojanja stao uz bok zagrebačkom, splitskom, riječkom i pulskom, koji imaju dugogodišnju tradiciju.

Istinski grad knjige

– Od samih početaka, kada sam s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek razgovarao o mogućnosti da Osijek kao regionalno središte dobije svoj festival knjige, vjerovao sam u njegov uspjeh. Potvrđuje to i drugo izdanje festivala koje je i brojem izlagača i brojem posjetitelja nadmašilo vrlo uspješan prvi PFK. Osobito me raduje velik broj djece i mladih koji su ne samo posjetili, već i u sudjelovali u bogatom programu festivala. S ovom je manifestacijom grad Osijek izišao na kulturno-sajamsku kartu panonske regije – izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić, koji je s ministricom kulture inicirao pokretanje Panonskog festivala knjige.

– Puno više od samo dva izdanja neke manifestacije potrebno je da se dođe do takvog sjajnog broja posjetitelja koji su se odazvali tek drugom po redu Panonskom festivalu knjige – istaknula je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, komentirajući sjajne rezultate.

– Drago nam je da se Osijek dokazao kao istinski grad knjige i što se sa svojim festivalom, nakon Zagreba, Splita, Pule i Rijeke, pokazao kao odličan domaćin nakladnika, knjižara, književnika, prevoditelja i ostalih autora koji stvaraju knjige – dodala je ministrica, izrazivši zadovoljstvo što su i brojke festivalske publike rezultat brojnih mjera i inicijativa Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva kulture i medija koji kontinuirano razvijaju kulturu knjige i čitanja u okviru Nacionalne strategije poticanja čitanja.

Uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, Panonski festival knjige realizirala je Zajednica nakladnika i knjižara HGK.

Dolazili cijeli razredi

– I broj od 17 tisuća posjetitelja svjedoči da Osijek, ali i cijela regija treba upravo ovakvu manifestaciju. Iskrenost u odazivu, bilo u kupnji ili posjetu programima, posebno veseli kad vidimo da su dolazili cijeli razredi i škole, što je zalog da PFK ima svijetlu budućnost. On je postao dnevni boravak kulture, znanosti i identiteta koji se priča putem knjiga i obrazovnih sadržaja koje manifestacija nudi – istaknuo je predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Slavko Kozina.

Panonski festival knjige jedinstven je događaj u kulturnom životu Osijeka i Hrvatske. Festival je mjesto druženja najboljih hrvatskih izdavača, novih i etabliranih književnih zvijezda te književne publike iz cijele panonske regije koja uživa u pisanoj riječi.

storyeditor/2024-06-10/WhatsApp-Image-2024-06-07-at-19_24_52-2.jpeg Drugo dopunjeno izdanje Promocija knjige "Hrvatska u 30 priča" na Dan hrvatske diplomacije storyeditor/2024-06-07/REVIZIJA_U_OSIJEKU.jpg Bezuvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju Gradu Osijeku najviša ocjena državne revizije Proračun grada osijek Proračun Grada Osijeka rekordna 168,4 milijuna eura