Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
osijek

Proračun Grada Osijeka rekordna 168,4 milijuna eura

Proračun grada
1/3
Foto: Osijek
Gradski su vijećnici jednoglasno prihvatili prijedlog prvog rebalansa te se proračun povećava za 28,4 milijuna eura

Rebalans ovogodišnjeg proračuna Grada Osijeka bio je glavna točka nedavne sjednice Gradskog vijeća. Vijećnici su s 18 glasova za i nijednim protiv prihvatili prijedlog prvog rebalansa te se proračun povećava za 28,4 milijuna eura i utvrđuje u visini od rekordna 168,4 milijuna eura.

Veće plaće u školama

Gradonačelnik Ivan Radić pojasnio je kako je prvi razlog za donošenjem rebalansa uključivanje prenesenog viška iz prethodne godine od 22,3 milijuna eura. Drugi je razlog povećanje planiranih prihoda od poreza na dohodak u iznosu 10,8 milijuna eura odnosno 22,6 posto.

– Unatoč ukidanju prireza rastu nam prihodi od poreza, a mi smo jedini veliki grad koji nije kompenzirao povećanje poreza na dohodak. Što se tiče projekata, svi idu planiranom dinamikom i usklađeni su s dinamikom u ovom rebalansu na strani rashoda – rekao je gradonačelnik. Istaknuo je i povećanje plaća za zaposlenike u osnovnim školama, u Javnoj vatrogasnoj postrojbi i dječjim vrtićima, s obzirom na to da su rasle plaće u državnim i javnim službama. Također je spomenuo uvećanje koeficijenata za službenike i namještenike u osječkoj gradskoj upravi i novi kolektivni ugovor s Hrvatskim narodnim kazalištem kojim su zaposlenicima HNK također znatno narasla materijalna prava.

– Što se tiče materijalnih rashoda, oni rastu za 3,5 milijuna eura, od čega je 401.000 eura za održavanje javnih površina grada, 394.000 eura za održavanje nerazvrstanih cesta, mostova, pješačkih i biciklističkih površina. Tu imamo i 835.000 eura za dječje vrtiće, a govorimo o opremanju pet vrtića koje gradimo. U Osijeku su se u posljednjih 30 godina izgradila dva, mi ćemo ove godine napraviti pet – kazao je gradonačelnik Radić.

– Također, uvodimo novu demografsku mjeru kojom će 7200 naših osnovnoškolaca iduće školske godine dočekati besplatni udžbenici, radne bilježnice, mape, atlasi i kutije za tehnički, u vrijednosti 1,2 milijuna eura – istaknuo je.

Gradonačelnik je dodao i kako je rebalansom planirano povećanje subvencije tvrtkama Športski objekti, koja je na upravljanje dobila veći broj objekata, i Vodovod Osijek radi izgradnje pročistača otpadnih voda, ali i kako ne bi rasla cijena vodne usluge u gradu. Napomenuo je i da u Osijeku nije rasla cijena nijedne komunalne usluge te da Grad već dvije godine nije dizao kredit i sve svoje obveze podmiruje na vrijeme.

Izgradnja doma za starije

Aktualni sat iznjedrio je dvadesetak pitanja i inicijativa vijećnika. Na pitanje o izgradnji doma za starije i nemoćne osobe u Osijeku gradonačelnik je izvijestio kako je u tijeku pregled i ocjena ponuda za projektiranje te da bi ugovor trebao biti realiziran do kraja lipnja ne bude li žalbi.

Na upit o nastavku obnove Copacabane rekao je kako će Grad uskoro dobiti novo idejno rješenje, nakon čega kreće nabava za izvođenje radova. Vjeruje da će do idućeg ljeta Copacabana biti cjelovito obnovljena.

Vezano za obnovu Vodenice, gradonačelnik je izvijestio kako na prethodna četiri javna natječaja nije bilo prijava, no na posljednji je stigla jedna prijava te je vodenica izvučena i kreće temeljita obnova u vrijednosti 70.000 eura.

Na pitanje o oštećenoj cesti u Ulici bana Josipa Jelačića u Višnjevcu, rađenoj prije samo desetak godina, izvijestio je kako je Grad naručio neovisnog sudskog vještaka čiji nalaz i mišljenje upućuju na to da su radovi izvedeni nekvalitetno i nestručno te nisu sukladni s projektnom dokumentacijom. Situaciju je ocijenio nedopustivom i naglasio da će Grad poduzeti sve raspoložive pravne radnje. Mještanima Višnjevca poručio je da će ta cesta uskoro ići u potpunu rekonstrukciju.

Vezano za problem parkiranja na Vijencu Dinare i Vijencu Petrove gore, gradonačelnik je izvijestio kako je započelo projektiranje novih 40-50 parkirnih mjesta na Vijencu Petrove gore te oko 20 na Vijencu Dinare.

Ostala pitanja i inicijative odnosili su se na rekonstrukciju kolnika u Reisnerovoj ulici na potezu od Vodovoda do kružnog toka, karte za javni prijevoz osoba s invaliditetom, plan nakon završetka koncesijskog ugovora za uslugu parkiranja na javnim parkiralištima... Govoreći o radu koncesionara za obavljanje dimnjačarskih poslova u gradu Osijeku, gradonačelnik je pozvao sugrađane da prijave sve nepravilnosti putem obrasca objavljenog na mrežnim stranicama Grada. 

Panonski festival knjige Osijek U osječku čitalačku publiku nisam ni najmanje sumnjao storyeditor/2024-05-17/WhatsApp-Image-2024-05-15-at-12_42_07.jpeg Grad Osijek postaje sve poželjnije mjesto za život Besplatne radne bilježnice i školski materijali za sve osječke osnovce storyeditor/2024-05-10/IMG-20240510-WA0005.jpg Na području grada u tijeku su čak 84 projekta ukupne vrijednosti 350 milijuna eura Osijek je hrvatski rekorder u povlačenju novca iz Europske unije