Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Osijek

U osječku čitalačku publiku nisam ni najmanje sumnjao

Panonski festival knjige
1/2
Foto: Grad Osijek
Na 1900 četvornih metara drugo izdanje Panonskog festivala knjige ponudilo je brojne novitete i starije naslove uz popuste i do 70 posto. Svi izlagački prostori su popunjeni, tražio se i dodatni prostor za štandove

Pod sloganom "Čitaj, lega, čitaj" prošlu srijedu u sportskoj dvorani Gradski vrt u Osijeku otvoreno je drugo izdanje Panonskog festivala knjige, koji postaje dio osječkog kulturnog identiteta.

Najmlađi posjetitelji festivala

Osječki gradonačelnik Ivan Radić na otvorenju je rekao kako je zajedno s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek pokrenuo inicijativu festivala knjige jer smatra da Osijek kao regionalno središte mora imati takvu manifestaciju.

– Uopće nismo sumnjali u njegov uspjeh. Prvi festival knjige, na kojem smo imali velik broj izlagača i posjetitelja, to je i pokazao, a u osječku čitalačku publiku nisam ni najmanje sumnjao. Bitno je da se festival nastavlja i polako postaje tradicija. Program je ove godine još bogatiji, još je više izlagača, a siguran sam da će biti i više ljudi željnih dobre knjige ne samo iz Osijeka već iz cijelog panonskog bazena – poručio je osječki gradonačelnik.

Dodao je kako je ponosan na bogat festivalski program za djecu i mlade podsjetivši na novu osječku demografsku mjeru kojom je Grad svim osječkim osnovcima za obvezne i izborne predmete osigurao radne bilježnice, mape, atlase i kutije za tehnički.

– Za to smo u proračunu osigurali 1,2 milijuna eura, a materijal će naše osnovnoškolce dočekati na početku školske godine. Kažu da pisana riječ razvija maštu, otvara nove horizonte i svjetove za sve generacije čitača, zato pozivam sve da dođu u što većem broju i posjete festival – istaknuo je gradonačelnik Radić.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je kako je prvo izdanje festivala pokazalo koliko su čitatelji ovog dijela Hrvatske željni takvog sadržaja.

– Bili smo ugodno iznenađeni odazivom, ali ovo što vidimo ove godine nadmašilo je sva očekivanja. Svi izlagački prostori su bili popunjeni, tražio se i dodatni prostor za štandove. I ove godine okupili su se uglavnom stručnjaci, književnici, promotori knjige i čitanja, ali i intelektualci te oni koji se bave kulturom, novinarstvom iz ovog dijela Hrvatske. Imali smo jako zanimljiv program, već na otvorenju vidjeli smo velik interes – poručila je ministrica Obuljen Koržinek i čestitala organizatorima.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić izrazio je zadovoljstvo brojem najmlađih posjetitelja festivala.

– Uvjeren sam da ćemo mlađu populaciju potaknuti da redovito čitaju knjige i obrazuju se za ono što ih čeka u budućnosti. Zahvaljujem ministrici i Vladi Republike Hrvatske na potpori u organizaciji ovoga sajma. Grad Osijek i Osječko-baranjska županija dali su svoj doprinos u organizaciji za sve što je trebalo učiniti. Mislim da festival ima puno toga za pokazati – kazao je zamjenik župana Miletić.

Pristupiti knjigama s pažnjom

U sklopu festivala osmišljeno je više od 50 atraktivnih programa, a osim susreta s autorima, posebna pažnja posvećena je djeci i mladima koji su uz ponudu naslova namijenjenu njima, uživali i u brojnim literarnim, kreativnim, dramskim i STEM radionicama.

– Ovo je mjesto gdje se djeca možda i prvi put susreću s ovolikom količinom knjiga i bitno je da u ovom vremenu digitalnih komunikacija shvate da knjiga ima znanje i vrijednost i da joj treba s posebnom pažnjom i koncentracijom pristupiti. Nadam se da će festival upravo to polučiti – rekao je Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.

Na 1900 četvornih metara festival je ponudio brojne novitete i starije naslove uz popuste i do 70 posto. Trajao je do nedjelje, a ulazak na sve programe bio je besplatan. Radno vrijeme festivala bilo je od 10 do 20 sati u srijedu, četvrtak i nedjelju dok je u petak i subotu od 10 do 21 sat.

Organizator festivala je Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. Partneri su Kulturni centar Osijek, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica Grada Osijeka i Športski objekti Osijek. 

storyeditor/2024-05-17/WhatsApp-Image-2024-05-15-at-12_42_07.jpeg Grad Osijek postaje sve poželjnije mjesto za život Besplatne radne bilježnice i školski materijali za sve osječke osnovce storyeditor/2024-05-10/IMG-20240510-WA0005.jpg Na području grada u tijeku su čak 84 projekta ukupne vrijednosti 350 milijuna eura Osijek je hrvatski rekorder u povlačenju novca iz Europske unije storyeditor/2024-05-03/WhatsApp-Image-2024-05-03-at-13_35_53-2.jpeg Gradonačelnik Ivan Radić posjetio je vatrogasce te im čestitao njihov dan Novo ruho zgrade JVP-a Osijek – za energetsku obnovu 730.000 eura