Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Gradska vlast predstavljala postignuto u dvije godina rada

Na polovici mandata niska nezaposlenost, stipendiranje 446 studenata, izgradnja vrtića...

Foto: Robert Mihaljević
Druga polovica mandata, dakle, bit će fokusirana na realizaciju velikih projekata: izgradnje nove osnovne škole Podolice, nove sportske dvorane OŠ Đuro Ester i početak temeljite obnove središnjega gradskog trga

Rekordno niska nezaposlenost, najmanje kreditno zaduženje u posljednjih 20 godina, porast osobnih primanja i sve bez uvođenja prireza – glavni su naglasci gradske vlasti u Koprivnici u povodu polovice mandata.

Održani tradicionalni Podravski motivi Uživalo se u delicijama, etno glazbi i naivnoj umjetnosti

Ulaganje u infrastrukturu

Na predstavljanju onoga što su radili u prve dvije godine nakon osvojenih izbora, gradonačelnik Mišel Jakšić i njegovi suradnici posebno su apostrofirali neke projekte i odluke na koje su iznimno ponosni. Jedna od njih svakako je i u odluka o stipendiranju čak 466 studenata, za što se iz proračuna izdvaja oko 3,3 milijuna kuna godišnje. Tu je i izgradnja novog dječjeg vrtića u Starigradu te energetska obnova škola i vrtića, ali i povećanje plaća zaposlenima u gradskim dječjim vrtićima. Osim toga, u dvije godine uloženo je više od 40 milijuna kuna u komunalnu infrastrukturu, a osiguran je europski novac za gradnju poduzetničkog inkubatora (11 milijuna), spojne ceste Reka-Starigrad (osam milijuna) te megaprojekta aglomeracije (oko 400 milijuna kuna)

– Prva stvar koju smo htjeli napraviti bila je financijska konsolidacija i stabilizacija gradskog proračuna, ali i svih gradskih tvrtki. Nakon dvije godine mandata mogu reći da smo lani ostvarili plus u tekućem poslovanju od osam milijuna kuna, čime smo podosta smanjili deficit. Uspjeli smo drastično smanjiti kreditnu zaduženost Grada, čime otvaramo prostor za velike planirane projekte – naglasio je tim povodom gradonačelnik.

Mladen Rusak poznat je i kao koprivnički Bruce Lee Koprivnica Besplatna tjelovježba uz najjačeg i najvitalnijeg djeda u Hrvatskoj

Druga polovica mandata, dakle, bit će fokusirana na realizaciju velikih projekata: izgradnje nove osnovne škole Podolice, nove sportske dvorane OŠ Đuro Ester i početak temeljite obnove središnjega gradskog trga.

U Gradu se posebno vole pohvaliti činjenicom da je Koprivnica i dalje jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji nije uveo prirez svojim građanima, ali unatoč tome imaju stalan rast prihoda od poreza na dohodak, ali i drugih stavki u proračunu. Tako su lani prihodi Grada Koprivnice rasli za više od 18 milijuna kuna: s prvotno planiranih 129 na oko 148 milijuna kuna.Prihod od poreza na dohodak od nesamostalnog rada je ostvaren u većem iznosu za 3,2 milijuna kuna, što je rast od sedam posto u odnosu na godinu ranije. To je važan uspjeh i zbog činjenice da su sve porezne reforme koje je provodila Vlada Koprivnicu zakidale za izvorne porezne prihode

Nakon predstavljanja novog paketa olakšica za poduzetnike Gradu se u nekoliko dana javilo desetak investitora koji žele graditi pogone

Rast prihoda od poreza

–Taj je prihod ostvaren samo od građana s prebivalištem u gradu Koprivnici, što u konačnici donosi poboljšanje kvalitete života građana u cjelini, većim izdvajanjem sredstava za obrazovanje i kulturu, predškolski odgoj, direktnim ulaganjem u komunalnu infrastrukturu od redovnih prihoda komunalne naknade. Spomenimo i da je prihod od poreza na nepokretnu imovinu porastao za 24 posto – ističu u gradskoj upravi.

Osim toga, glavne proračunske stavke koje rastu su prihodi od poreza poduzetnicima u visini od 15 posto – s 58 milijuna na gotovo 68 milijuna kuna - a prihod od poreza na kapital je porastao za čak 127 posto.

Predstavljen novi sustav s vanjskim kotlovnicama Najgušće naseljeni kvart dobiva svoje grijanje