Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
obilježen Nacionalni tjedna dojenja

Na Portarati patronažne sestre okupile mame i bebe

1/6
Foto: Grad Pula
Geslo ovogodišnjeg održavanja je “Osnažimo roditelje –omogućimo dojenje” kako bi s dodatno zaštitilo, promicalo i podržalo dojenje kao javni zdravstveni prioritet u Hrvatskoj.

Nacionalni tjedan dojenja se već tradicionalno obilježava diljem Hrvatske prvog tjedna u mjesecu listopadu, a tim povodom patronažne sestre Istarskih domova zdravlja organiziraju okupljanje sa svrhom iskazivanja brige za najmlađe članove naše zajednice. Tako je bilo i na Trgu Portarata u Puli gdje je okupljene posjetila i pozdravila zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

Pula: Učenici Gimnazije sudjelovali u Mimohodu za klimu PODRŠKA ŠKOLE Pulski gimnazijalci digli svoj glas: Vlastima poslali jasnu poruku

Grad Pula se kao ponosni nositelj titule Grada – prijatelja djece obvezao da će štiti prava i potrebe djeteta, pritom stvarajući sigurno i poticajno okružje za život djece i njihovo izražavanje. Na tragu toga, Grad Pula  podržavajući rad i brojne aktivnosti Istarskih domova zdravlja, dodatno sufinancira i radionice za pomoć ženama u razdoblju trudnoće, poroda i babinja na kojima se promiče i važnost dojenja, a s ciljem daljnjeg jačanja primaljstva i primaljske skrbi, Grad Pula udruzi Primalja i obitelj dodijelio je poslovni prostor veličine 36m2. 

Geslo ovogodišnjeg održavanja je “Osnažimo roditelje –omogućimo dojenje” kako bi s dodatno zaštitilo, promicalo i podržalo dojenje kao javni zdravstveni prioritet u Hrvatskoj.

Foto: Grad Pula

Patronažne sestre imaju značajnu ulogu u promicanju i unapređenju zdravlja cijele populacije. Njihova uloga se posebno prepoznaje u skrbi za trudnice, babinjače, majke, novorođenčad, dojenčad i malu djecu. Patronažne sestre Istarskih domova zdravlja pokrenule su inicijativu obilježavanja tjedna dojenja, s ciljem povećanja svijesti u javnosti o važnosti isključivog dojenja tijekom prvih 6 mjeseci, što je i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Patronažne sestre kroz tečajeve za trudnice pripremaju žene za stvaranje pozitivnog stava prema dojenju. Iako je dojenje prirodan proces, on nije instinktivan, već ga treba naučiti. Postoje brojni problemi koji mogu majku omesti u uspješnom dojenju ili utjecati na prekid dojenja. Osnovane Grupe za potporu dojenja, imaju za cilj pomoći majkama koje doje informacijama, savjetima, praktičnom pomoći pri dojenju, emocionalnom potporom, te razmjenom iskustva među majkama.