Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Humanost nakon katastrofalnog potresa

Na račune pričuva iseljenih zgrada uplaćeno više od 770.000 kuna prikupljenih u velikoj zaprešićkoj humanitarnoj akciji

Foto: Grad Zaprešić
Na temelju odluke Gradskog vijeća novac je prebačen na račune pričuva zgrada koje su označene žutom naljepnicom i iz kojih se moralo iseliti 99 obitelji

Na račune pričuva iseljenih zgrada uplaćeno je više od 770 tisuća kuna prikupljenih u velikoj zaprešićkoj humanitarnoj akciji. S računa posebne namjene humanitarne aktivnosti za pomoć građanima Zaprešića stradalima u potresu, koji je otvoren početkom siječnja, isplaćeno je 7. travnja 771.810,29 kuna.

HUMANITARNA AKCIJA VIRSKOG VRTIĆA SMJEŠKO Zadarskim Cukrićima donirali više od 3,5 tisuće kn

Sljedeća isplata u rujnu

Na temelju odluke Gradskog vijeća novac je prebačen na račune pričuva zgrada koje su označene žutom naljepnicom i iz kojih se moralo iseliti 99 obitelji. Gradonačelnik Željko Turk zahvalio je brojnim građanima i tvrtkama na sudjelovanju u ovoj akciji i tome što su pokazali veliko srce i spremnost pomoći našim sugrađanima koji su se našli u teškoj životnoj situaciji.

– Vjerujemo da će iseljeni stanari znati kako najbolje iskoristiti sredstva koja su uplaćena na račune njihovih pričuva, a ako ima još onih koji žele pomoći, račun posebne namjene humanitarne aktivnosti ostat će i dalje otvoren, a sljedeća isplata bit će u rujnu – rekao je gradonačelnik.

Osim toga, podsjetio je da je Grad iskazao veliku podršku iseljenim stanarima u vidu isplate jednokratnih pomoći, subvencije najamnine zamjenskih stanova, financiranja elaborata ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije koji će utvrditi daljnje korake. U rješavanje problema krenulo se odmah nakon utvrđenih oštećenja, a Grad pomaže kako bi se maksimalno ubrzao proces. Gradonačelnik je rekao da će i dalje biti u komunikaciji sa stanarima i uz njih sve do njihovog konačnog povratka u domove.

RADOVI NA INFRASTRUKTURI Uređuje se i gradsko groblje

Podsjetimo, Grad Zaprešić je temeljem brojnih upita građana i poslovnih subjekata u prvoj polovici siječnja otvorio račun posebne namjene humanitarne aktivnosti za pomoć građanima Zaprešića stradalima u potresu.

Registar štete

Prema prvim procjenama unesenim u Registar štete, koje su dostavili gradovi i općine s područja Zagrebačke županije, u veljači je objavljeno da je ukupna šteta na stambenim i poljoprivrednim objektima te javnim i kulturnim ustanovama veća od 1,2 milijarde kuna. Među najpogođenijim gradovima i općinama našli su se Zaprešić, Velika Gorica, Pokupsko i Kravarsko. U spomenutom Registru šteta za područje Zaprešića u veljači je bila procijenjena na oko 600 milijuna kuna. Na području grada štete su zabilježene najvećim dijelom na višestambenim zgradama i javnim ustanovama – sudu, gruntovnici, sakralnim objektima.

OŠ “ANTUN GUSTAV MATOŠ” Uređuju se prostori za djecu s poteškoćama

Sa stotinjak obitelji koje su se morale iseliti Grad je sklopio ugovor o dvogodišnjem sufinanciranju najamnina. Pomoglo se u sanaciji dimnjaka na obiteljskim kućama, a svima koji su iseljeni iz svojih domova isplaćena je jednokratna naknada od 5000 kuna.