Izbornik
Naslovnica Gradovi Poreč
Gradsko kupalište u novom ruhu

Najatraktivnija porečka plaža u još modernijem izdanju dočekat će turiste

Gradsko kupalište Poreč
1/5
Foto: Grad Poreč
Uz uređenu šetnicu postavit će se rekreacijski platoi sa sportskim rekvizitima i ambijentalnom rasvjetom, koji su dosad već postavljeni na Picalu, plaži Materada Sjever, Rekreacijskoj zoni i Červar Portu

Do kraja travnja predviđen je dovršetak uređenja dijela jedne od najposjećenijih i najatraktivnijih porečkih plaža – Gradskog kupališta. Radovi su započeli ovih dana na području od 1500 kvadrata uredit će se šetnica i plaža od Naftaplina do Kupališta. Uredit će se i dodatni pristupi za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, te će se plaža nasipati kamenim oblucima.

Postojeće dotrajale ograde i klupe zamijenit će se novima, a novitet će biti i popularna glazbena ograda, koja pruža djeci i odraslima doživljaj sviranja poznate melodije. Naime, ritmičnim udaranjem 29 metalnih cijevi građani će u hodu i s lakoćom moći odsvirati popularne melodije.

Uz uređenu šetnicu postavit će se rekreacijski platoi sa sportskim rekvizitima i ambijentalnom rasvjetom, koji su dosad već postavljeni na Picalu, plaži Materada Sjever, Rekreacijskoj zoni i Červar Portu i koje su građani vrlo dobro prihvatili, a postavit će se i tuševi, koševi te nove svlačionice.

Lorenski križ ostaje

Kako bi se bogata šumica pinija na navedenom području sačuvala, ogradama će se zaštititi korijenje stabala, a dodajmo tome još da se tijekom uređenja plaže Lorenski križ neće dirati. Naime, na temelju istraživanja koje je proveo porečki arhitekt Antonio Marion utvrđeno je da na stijeni porečkog gradskog kupališta uklesan zanimljiv primjerak Lorenskog križa koji se koristio u razvijenom srednjem vijeku, što svjedoči o prisutnosti francuskih moreplovaca u porečkom akvatoriju.

Grad Poreč-Parenzo je za uređenje ove plaže od Ministarstva turizma ove godine dobio 600.000,00 kuna bespovratnih sredstava, a ukupna vrijednost investicije je 1, 260.000,00 kuna + PDV. Izvođač radova je Ekspert gradnja d.o.o., Buzet, odabran putem javne nabave.

Novouređeni dio Gradskog kupališta bi tako novu sezonu trebao dočekati s dodatnim sadržajima, čime Grad Poreč-Parenzo nastavlja s uspješnim uređenjem više gradskih plaža duž cijele porečke obale, s namjerom da domaćim ljudima i turistima ugodniji boravak tijekom ljetnih, ali i zimskih mjeseci, izvijestili su iz gradske uprave.