Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
TRADICIJA KOJA TRAJE I VESELI MNOGE

Najavljen program posebnog izdanja Riječkog karnevala

1/2
Foto: Grad Rijeka
U Salonu Grada Rijeke najavljen je program 37. Riječkog karnevala kojeg će ove godine obilježiti i pojačati raznovrstan program Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture

Riječki karneval, koji traje od 17. siječnja do 26. veljače, tradicionalno započinje na Antonju podizanjem pusta na Pehlinu, Zametu i Pašcu te odabirom kraljice karnevala, dok će se njegov centralni događaj – Međunarodna karnevalska povorka uz desetke domaćih i stranih maškaranih skupina – održati u nedjelju, 23. veljače.

Kulturno-umjetnički program U programu Rijeka 2020. izložba Gustava Klimta, svjetske operne zvijezde, nova inačica Vježbanja života...

„Ne treba govoriti o tome što karneval znači za Rijeku. Rijeka je odavno prijestolnica karnevala, no ovogodišnja manifestacija ima poseban značaj jer se odvija u godini Europske prijestolnice kulture i dio karnevalskih aktivnosti direktno je vezan uz EPK“, rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel, navevši kako će karneval kao nositelj značajnog kulturnog naslijeđa poslužiti kao jedan od promotora cijelog riječkog EPK programa i dati mu jak pečat.

Kao što će karneval, točnije zvončari, biti dijelom velikog otvaranja riječkog programa Europske prijestolnice kulture 1. veljače, tako će i EPK ući u tradicionalna karnevalska zbivanja. Unutar aktivnosti programskog pravca 27 susjedstava održat će se Zvončarska simfonija u Čavlima od 7. do 9. veljače te manifestacija “Zvona su spona“ u Matuljima koja će od 22. do 25. veljače okupiti desetak lokalnih zvončarskih grupa i svoje tradicijsko znanje podijeliti s institucijama izvedbenih umjetnosti iz Praga.

za provedbu projekta Europske prijestolnice kulture Rijeka dobila nagradu od 1,5 milijuna eura

Posebno izdanje Međunarodne karnevalske povorke u samom centru Rijeke uveličat će gostujuće maškarane skupine iz bivših i budućih EPK gradova – Matere, Plovdiva, Galwaya, Novog Sada, Kaunasa, Veszprema, kao i Rijeci prijateljskih gradova – Kawasakija, Rostocka, Estea, Faenze, a pored ostalih inozemnih skupina iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, Južne Koreje, Luxemburga i Makedonije, Rijeku će po prvi puta posjetiti i grupa iz američkog New Orleansa.

Tijekom predstavljanja programa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, podsjetio je na dugogodišnju povijest Riječkog karnevala, navevši kako je manifestacija, u sadašnjem obliku pokrenuta 1982. godine, prerasla u jedan od centralnih kulturno-turističkih događaja u Hrvatskoj te stekla mnoga priznanja.

reciklažno dvorište Gradonačelnik najavio nove projekte Rijeka dobiva novo reciklažno dvorište i sortirnicu korisnog otpada

„Ovo je tradicija koja traje i veseli mnoge stanovnike naše županije, a sigurno je najznačajnija medijska i promotivna manifestacija našeg grada“, kazao je Škarpa, dodavši kako će posjetitelji međunarodne povorke moći upoznati tradicije i običaje maškaranih grupa iz cijelog svijeta.

Čuvari gradskog ključa u maškarano vrijeme, Meštar Toni i aktualna kraljica karnevala Nikol Marelja-Bošnjak kazali su kako željno iščekuju početak „petog godišnjeg doba“ te pozvali sve na izbor nove kraljice Riječkog karnevala koji će se održati u petak, 17. siječnja u 20 sati u Dvorani mladosti.

Do kraja veljače karnevalski program uključit će tradicionalna zbivanja kao što su Dječja karnevalska povorka, tradicionalni humanitarni karnevalski bal, Maškarani auto-rally Pariz – Bakar, Carnival Snowboard Session na Gatu Karoline Riječke, maškarane zabave petkom i subotom u domovima kulture u Pašcu, na Zametu i Pehlinu, ali i glazbeno-zabavni program čije će se aktivnosti održavati u Exportdrvu.

Sveučilište za 3. dob: Upisi u jesenski ciklus predavanja Za sve starije od 55 godina, Rijeka ima posebnu ponudu

Predstavnik sponzora karnevala, Vladislav Šipka iz Zagrebačke pivovare, najavio je suorganizaciju koncerata lokalnih i nacionalnih izvođača te izrazio nadu da će se suradnja ove tvrtke i Riječkog karnevala nastaviti i idućih godina.