Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Na 22. Vinkovačkom karnevalu oko 800 djece

Najbolje maske predstavljat će Vinkovce na karnevalu u Opatiji

Cilj je bio dobro se zabaviti
1/2
Foto: Rahela Pavusin
Jedino pravilo na dječjem maskenbalu je da nema politike

Vinkovci su i ove godine, i to 22. godinu zaredom, organizirali Vinkovački karneval koji je ponovno izazvao veliki interes građana, a prije svega mladih.

– Krenuli smo tada stidljivo, ali i s velikim planovima. Bili smo ustrajni tako da smo iz godine u godinu rasli i bivali sve bolji i kvalitetniji. Došli smo do toga da je danas Vinkovački karneval nadaleko poznat. Pretvorili smo ga u zabavu u kojoj svatko pronalazi nešto za sebe – kaže predsjednik Udruge Vinkovački karneval Ljubo Karaman.

Rimski dani u Vinkovcima Uz Vinkovačke jeseni još jedna manifestacija koja privlači turiste u ovaj grad Rimski dani posvećeni su životu oca rimskih careva Valentinijana I. i Valensa

I ove godine Vinkovački karneval započeo je preuzimanjem ključeva grada, izborom pokladnog gradonačelnika i preuzimanjem vlasti u gradu.

Mimohod u pješačkoj zoni

Središnji događaj karnevala bio je mimohod sudionika koji je održan u pješačkoj zoni. Ove godine na karnevalu je sudjelovalo oko 800 djece, u 18 različitih skupina, iz vinkovačkih dječjih vrtića, osnovnih škola i srednje Tehničke škole Ruđer Bošković. Bila je ovo još jedna prilika da svi, barem nakratko, zaborave na svakodnevne probleme. Karaman kaže kako nije postojala zadana tema za maskiranje nego je to ostavljeno na izbor tetama u vrtiću, učiteljima kao i samoj djeci. Još jednom Vinkovčani su svjedočili šarenilu na sve strane, najrazličitijim maskama, smijehu, zabavi, glasnoj muzici… Bilo je tu maski starih Rimljana, mjehurića, suncokreta i mnogo toga drugoga. U mimohodu su prvi bili oni najmlađi, djeca iz vrtića, pa osnovnoškolci, a na kraju učenici srednje škole. Za djecu su osigurane krafne i sokovi za okrepu.

Originalne maske: Najmlađi svake godine s nestrpljenjem čekaju fašnik pa zajedno s roditeljima pripremaju maštovite kostime Grad Sveta Nedelja poziva sve da u subotu dođu na Svetonedeljski fašnik Facepainting, ples i dobra zabava pod maskama

– Cilj je dobro se zabaviti, a kako i priliči osigurali smo i prigodne nagrade najboljima. Skupina s najboljim maskama bit će nagrađena odlaskom na karneval u Opatiji iduće godine, gdje će predstavljati Grad Vinkovce i Vukovarsko-srijemsku županiju – pojašnjava Karaman.

Maskenbal i za odrasle

Jedino pravilo kada je riječ o dječjem maskenbalu je da u maskiranju nema politike s obzirom na to da su organizatori mišljenja kako politika nema mjesta među djecom. Oni pak koji se i na maskenbalu žele “igrati” politike to su mogli na maskenbalu za odrasle koji je održan u subotu u večernjim satima u jednom vinkovačkom kafiću. Vinkovački karneval završava sutra kada će ključevi grada biti vraćeni gradonačelniku Ivanu Bosančiću te će biti upriličeno i spaljivanje Bušara. Karaman najavljuje kako će i ove godine karneval biti dokumentiran i fotografiran kao i svih proteklih godina. Najavljuje kako će i tijekom 22. karnevala biti napravljeno oko 1500 fotografija kako bi ostao zauvijek zapisan i upamćen. Jednako su popraćene sve druge aktivnost koje organiziraju tijekom godine. U povodu karnevala izdana je i posebna karnevalska brošura sa svim podacima.

– Zadovoljni smo dosad učinjenim i kako se to sve odvija, a prije svega odazivom djece i njihovim reakcijama. Ipak, ne zadovoljavamo se postignutim nego želimo karneval još više omasoviti i da bude još bolji i kvalitetniji. Želimo se proširiti pa se trudimo projektima iz fondova EU potaknuti kreativnost djece – zaključio je Karaman.

Projektom će se osigurati 196.175 obroka za 1275 korisnika projekta iz 6 OŠ s područja Vinkovaca i 7 škola s područja Vukovarske županije projekt 'vrijeme užine iii.' Školski obroci djeci iz socijalno ugroženih obitelji