Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Veterinarska inspekcija naredila u Dubrovniku premještanje još 204 psa, rok 15 dana!

Najbolji prijatelj čeka na vas, udomite psa sa Žarkovice!

1/4
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Grad Dubrovnik nastavlja realizaciju projekta gradnje azila za nezbrinute životinje, radovi bi trebali početi do kraja godine

Sanitat Dubrovnik d.o.o. zaprimio je novo rješenje Službe veterinarske inspekcije pri Državnom inspektoratu Republike Hrvatske 
kojim se komunalnom društvu naređuje “osigurati hitno zbrinjavanje svih kućnih ljubimaca (pasa) iz neodobrenog objekta za smještaj životinja (skloništa) s javne površine Žarkovica u Dubrovniku, koje obavlja djelatnost  bez rješenja Ministarstva poljoprivrede, putem odobrenog skloništa za životinje.” Rok izvršenja rješenja je 15 dana od dostave dopisa, a žalba ne odgađa njegovo izvršenje.

Adopt Žarkovica

Veterinarska inspekcija krajem svibnja obavila je nadzor u Žarkovici po službenoj dužnosti, temeljem prijave PU Dubrovačko-neretvanske i donijela rješenje po kojem Sanitat Dubrovnik treba osigurati zbrinjavanje bolesnih ili ozlijeđenih životinja s lokacije 
Žarkovica.

Iz Grada Dubrovnika su izvijestili kako su po primitku prvog rješenja u svibnju kojim su utvrđene nepravilnosti i naloženo hitno zbrinjavanje bolesnih i ozlijeđenih životinja, definirali potrebne radnje i započeli s aktivnostima čiji je cilj zbrinjavanje, pružanje zdravstvene skrbi i konačno udomljavanje svih životinja sa Žarkovice. U suradnji sa Sanitatom Dubrovnik, veterinarskim ambulantama i tri udruge – udruga Pobjede, Sklonište Prijatelji Čakovec i udruga Prijatelji životinja, pokrenuta je žurna akcija te je do sada, zahvaljujući  volonterima, udomljen 51 pas sa Žarkovice.

Volonteri su evidentirali sve pse, izradili i nadopunili postojeće zdravstvene kartone, proveli potrebna testiranja i započeli liječenja. Psi se dalje pripremaju za udomljenje putem registriranih skloništa, u suradnji s ugovornim skloništem Animalis Centrum iz Splita i sa Specijalističkom Veterinarskom Praksom Bobanović iz Dubrovnika.

Trenutačno više od 200 pasa sa Žarkovice treba adekvatnu skrb i sigurnost doma, zbog čega je pokrenuta kampanja za udomljavanje “Adopt Žarkovica”. Sve životinje su fotografirane i uz sve informacije i opise objavljene na web-stranici www.adopt-zarkovica.eu te na stranicama na Facebooku Adopt Zarkovica Dogs i Instagramu AdoptZarkovica. Svi zainteresirani mogu pomoći i privremenim smještajem, tj. pružanjem privremenog doma.

Grad gradi azil

Grad Dubrovnik istodobno nastavlja realizaciju projekta gradnje azila za nezbrinute životinje čime će se osigurati kapacitet dostatan za smještaj 308 pasa i 45 mačaka. Građevinska dozvola je pred izdavanjem i očekuje se do kraja lipnja, a cilj je da radovi započnu do kraja godine.