Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
KOPRIVNICA

Najproblematičnije i najveće križanje u Koprivnici dobit će rotor

Koprivnica
Foto: Robert Mihaljević
Kako je riječ o zahvatu koji zadire u prometnice kojima upravljaju Hrvatske ceste, očito su Grad i HC već razgovarali o tom projektu

Gradsko vijeće Koprivnice na idućoj bi sjednici trebalo usvojiti izmjene programa građenja komunalne infrastrukture na području grada Koprivnice za 2023. godinu. Za provedbu programa u ovogodišnjem proračunu Grada Koprivnice trebat će izdvojiti ukupno oko 2,5 milijuna eura. Ključna novost u odnosu na prvotni program koji je usvojen lani u prosincu odnosi se na strateški važnu investiciju u prometnu infrastrukturu.

Usko grlo

Kako doznajemo, riječ je o najavi gradnje velikog rotora na najvećem i najproblematičnijem križanju u Koprivnici. Gradske vlasti u programu gradnje komunalne infrastrukture za ovu godinu planiraju uvrstiti gradnju rotora na križanju dviju državnih prometnica i Starčevićeve kod podvožnjaka blizu Podravke. Riječ je o projektu gradnje "kružnog raskrižja na spoju državnih cesta DC2 i DC20 te Starčevićeve ulice". Rotor bi zamijenio semafore koji reguliraju promet s četiri strane: na cestama prema Zagrebu, Varaždinu, industrijskoj zoni Danici i prema Podravki u Starčevićevoj ulici. Ti su semafori postali pravo usko grlo nakon što je zbog opsežnih radova diljem grada sav tranzitni promet preusmjeren upravo na to križanje. Da je umjesto semafora sagrađen rotor, prometnih čepova i dugotrajnih čekanja ne bi bilo.

Izmjenom programa građenja komunalne infrastrukture planiran je iznos za nabavu projektne dokumentacije u svrhu ishođenja lokacijske dozvole. No, za takav veliki rotor trebat će otkupljivati zemljišta, vjerojatno i kuće.

"Svrha ishođenja lokacijske dozvole je definirati obuhvat zahvata nužan za realizaciju investicije te rješavanje imovinskopravnih odnosa, odnosno kupnje zemljišta i kuća u zoni zahvata, što je preduvjet za početak gradnje i uređenja kružnog raskrižja", navodi se u prijedlogu.

Grad, dakle, već ove godine planira izdvojiti 27.000 eura za izradu projektne dokumentacije za ishođenje lokacijske dozvole za planirani zahvat. Kako je u većem dijelu riječ o zahvatu koji zadire u prometnice kojima upravljaju Hrvatske ceste, očito su Grad i HC već razgovarali o tom projektu. Rotor na križanju Varaždinske, Zagrebačke, Starčevićeve i Ivana Česmičkog u svakom slučaju bit će povijesni zahvat u rješavanje prometnih problema u Koprivnici.

Temeljita rekonstrukcija

No, nije samo taj rotor u planu za ovu godinu. Grad namjerava sagraditi i kružno raskrižje na spoju Ulice Ivana Mažuranića, Starogradske i Špoljarske ulice. Ključna investicija koja će krenuti u realizaciju odnosi se na temeljitu obnovu, odnosno rekonstrukciju Starčevićeve ulice u Koprivnici.

"Ove godine planirano je pokretanje postupka javne nabave za odabir izvođača radova na rekonstrukciji Starčevićeve ulice. Početak izvođenja radova uskladit će se s obnovnom vodovodne i kanalizacijske mreže u projektu aglomeracije u susjednoj Pavelinskoj ulici kako bi se promet mogao nesmetano odvijati, kao i gradnjom kanalizacije u Ivanjskoj ulici", zaključuju u Gradskoj upravi.

Skupština jedne od najaktivnijih udruga Latice žele riješiti problem organiziranog stanovanja KOPRIVNICA Podravka i Komunalac zasadili novu ‘šumu hrane’ u Koprivnici Smotra civilne zaštite u Koprivnici Jakšić: Možemo biti ponosni na one koji čuvaju naše živote i imovinu