Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Godina dana mandata dubrovačkog 
gradonačelnika Mate Frankovića

Najvažniji projekti – pročistač, gradnja vrtića i stanova...

Godišnjica mandara Mate Frankovića
1/3
Foto: Grad Dubrovnik
Osmišljen je projekt dnevnog boravka za starije i dementne osobe, dulje radno vrijeme vrtića, novi kolektivni ugovori

– Sve provedene mjere u prvoj godini mandata imale su namjeru osigurati najbolju moguću kvalitetu života svim generacijama Dubrovčana – rekao je Mato Franković predstavljajući realizirane i pokrenute projekte otkada je stupio na dužnost u lipnju prošle godine. Kao jedan od najvažnijih projekata istaknuo je pročistač pitke vode koji s probnim radom kreće 12. lipnja.

Povijesno čišćenje kanala

Što se tiče ostalih velikih infrastrukturnih projekata, u tijeku je izgradnja nove zgrade vrtića Palčica. Radovi vrijedni 11,4 milijuna kuna počeli su u veljači. Dogradit će se dva kata u razini postojećeg prvog i drugog kata, dok je na prohodnom ravnom krovu predviđeno igralište.

Tri zadnje lađe Lazareta obnavljaju se novcem iz EU fondova, dobiveno je nepovratnih 25,9 milijuna kuna. Radovi su u tijeku i bit će završeni do kraja godine.

Dubrovnik Pomoć Grad Dubrovnik osigurao 250 tisuća kuna za HGSS

Dobivena je građevinska dozvola za cestu Most – Osojnik za koju je osigurano 24 milijuna kuna. Potpisan je ugovor za gradnju 65 stanova za branitelje te 43 stana za mlade u Mokošici i počelo je projektiranje idejnog rješenja za POS stanove u Solitudu. Dobivena je građevinska dozvola za rekonstrukciju PŠ Montovjerna. Radovi kreću najesen. Potpisan je ugovor s izvođačem radova za energetsku obnovu OŠ Lapad što će se financirati nepovratnim sredstvima EU.

Samo ove godine Grad Dubrovnik postao je vlasnikom dvaju vrijednih zdanja. Vilu Čingriju je kupio pravom prvokupa, dok je RH bez naknade prenijela svoj dio vlasništva nad ljetnikovcem Bunić Kaboga na Batahovini. Napravljena je revizija svih gradskih stanova i raspisan novi natječaj te objavljeni budući korisnici stanova. Dodijeljeni su stanovi za potrebe Opće bolnice Dubrovnik i Doma zdravlja. Potpisan je novi aneks ugovora s Društvom prijatelja dubrovačke starine i dovršeni pregovori s tvrtkom Excelsa nekretnine za prihod od žičare Gradu, što će osigurati dodatna 34 milijuna kuna u proračunu.

Dubrovnik Kreće adaptacija i opremanje Dubrovnik dobiva još jedan gradski vrtić

Obavljeno je povijesno čišćenje kanala ispod Straduna. Izrađen je vodoopskrbni i kanalizacijski cjevovod Štikovica – Vrbica – Lozica – Mokošica. Nakon 20 godina pripremljena je dokumentacija za saniranje odlagališta otpada Grabovica i dobivena lokacijska dozvola. Sanirano je i asfaltirano više od 8000 metara cesta po cijelom gradu te postavljena nova, suvremena javna rasvjeta i brojni rukohvati po gradskim ulicama.

Osobitu pozornost Franković je posvetio upravljanju destinacijom. Pokrenut je projekt “Respect the City / Poštujmo Grad!”. S vodećom svjetskom organizacijom (CLIA) koja okuplja sve kompanije za kružna putovanja dogovoren je bolji raspored dolazaka i odlazaka u 2018. godini.

Strategija razvoja sporta

Franković se osvrnuo i na društvene djelatnosti, socijalnu skrb, zdravstvo i sport. Za starije i demanentne osobe osmišljen je projekt dnevnog boravka. Uvedeno je novo, produženo radno vrijeme dubrovačkih vrtića te osigurani novi prostori za rad.

Potpisan je novi kolektivni ugovor s vatrogascima i osigurano 3,4 milijuna kuna za povećanje plaća za 15 posto. Darovana su nova vozila i osigurana sredstva za rad Zavodu za Hitnu medicinu, Crvenom križu i HGSS-u, a osigurano je 470.000 kuna za rad punkta Hitne medicinske pomoći na Elafitima. Pokrenuta je internetska platforma Kalendar kulturnih događanja, godina 2019. proglašena je Orlandovom godinom.

Osnovna škola Lapad Energetska obnova OŠ Lapad Europska škola u srcu Dubrovnika

Uređena su brojna dječja i sportska igrališta. U izradi je Strategija razvoja sporta – dokument budućnosti.

Za gradske projekte ukupno je osigurano više od 44 milijuna kuna nepovratnih sredstava EU.

– Pred nama je i realizacija brojnih sad već pripremljenih kapitalnih investicija u komunalnu i društvenu infrastrukturu, koje će, uvjeren sam, podići ukupnu kvalitetu života. Naš je cilj imati grad po mjeri građana! – poručio je Franković.

Mato Franković Konferencija gradskih čelnika Mato Franković: Pročistač do lipnja 2018. godine, razmatra se nova lokacija za azil