Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Najveći pojedinačni kapitalni projekt Grada u osnovnoškolskom obrazovanju

Nakon 35 godina Dubrovnik je dobio novu osnovnu školu, otvorena je Montovjerna

Otvorena nova Osnovna škola Montovjerna
Foto: Grad Dubrovnik
Čast otvaranja nove obrazovne ustanove pripala je ministrici kulture i izaslanici predsjednika Vlade Republike Hrvatske Nini Obuljen Koržinek

Nakon punih 35 godina u Dubrovniku je otvorena nova osnovna škola, Osnovna škola Montovjerna. Ova investicija Grada Dubrovnika najveći je pojedinačni kapitalni projekt Grada u osnovnoškolskom obrazovanju, a njezina je vrijednost preko 75 milijuna kuna.

Grad i osnovne škole osigurali preduvjete za siguran početak nove školske godine osigurali preduvjete U novu školsku godinu kreće 4952 djece, a 505 ih je prvašića

Posebne okolnosti

Dan uoči početka nastavne godine 2020./2021. svečano je otvorena nova škola. Čast otvaranja nove obrazovne ustanove pripala je ministrici kulture i izaslanici predsjednika Vlade Republike Hrvatske Nini Obuljen Koržinek.

– Imam priliku svjedočiti projektu o kojem se toliko dugo govorilo jer je tako dugo postojala potreba da se u Dubrovniku, u ovom dijelu grada, otvori škola. Čestitam Gradu, gradonačelniku Mati Frankoviću, zamjenici gradonačelnika Jelki Tepšić i svim suradnicima koji su u zaista vrlo kratkom roku od donošenja odluke realizirali projekt. Za svaki grad otvaranje nove škole je posebno svečana prilika. To znači kako postoji potreba za dodatnim prostorom u kojem ćemo obrazovati i odgajati djecu te kako postoji život koji se pokreće i nastaje, zato je obnova škola ono što nam daje najviše optimizma – rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek koja se osvrnula i na jedinstvene okolnosti u kojima se održava nastava ove školske godine zbog zaštitnih mjera vezanih za pandemiju koronavirusa.

Zbog pandemije koronavirusa škole rade po posebnom režimu Žinić: Nastava po uputama Ministarstva i HZJZ-a, spremni smo za sve scenarije

– Ne možemo zanemariti činjenicu da ova školska godina u cijelom svijetu počinje u posebnim okolnostima koje će od svih nas iziskivati puno više odgovornosti, interakcije i uzajamnog poštovanja – poručila je ministrica Nina Obuljen Koržinek. Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić naglasila je osobitu važnost ovog projekta.

Budući radovi

– Kroz ovaj i slične projekte ova gradska uprava pokazala kako skrbi o budućnosti jer skrbiti o obrazovanju i odgoju mladih znači brinuti se za budućnost. Osim ove škole, obnovili smo više školskih objekata kroz energetsku obnovu, izgradili sportsko igralište u Gružu te obnovili sportsku dvoranu Osnovne škole Lapad, a Grad očekuju još značajniji projekti. Već se radi na adaptaciji i uređenju zgrade u Ulici Ilije Sarake, što će biti prostori Osnovne škole Marina Getaldića čime bi se omogućilo uvođenje jednosmjenske nastave kako u njoj, tako i u Gimnaziji Dubrovnik koja s OŠ Marina Getaldića dijeli zgradu na Pločama. Radovi se očekuju i na Osnovnoj školi Mokošica – najavila je zamjenica Jelka Tepšić.

Grad na čelu s gradonačelnikom i ove će godine darivati prvašiće DAR GRADA Na prvi dan nastave učenike u školi čekale zaštitne maske

Presretna je bila ravnateljica Osnovne škole Montovjerna Snježana Vlahinić koja je istaknula kako je riječ o modernoj školi koja osigurava sve preduvjete za implementaciju visokih pedagoških i obrazovnih standarda.

– Na mjestu na kojem je nekad stajala područna, mala, žuta škola Montovjerna, u niti godinu i pol dana izgrađena je potpuno nova, suvremeno opremljena škola s 20 specijaliziranih učionica, kabinetima za učitelje i nastavnike, velikom sportskom dvoranom, manjom sportskom dvoranom, knjižnicom, kuhinjom, blagovaonicom – podsjetila je ravnateljica Snježana Vlahinić. Kapacitet nove škole je 448 učenika u jednoj smjeni, a ove nastavne godine primila je 442 učenika.

Gradnja škole koštala je više od 75 milijuna kn i jedna je od najsuvremenijih školskih ustanova

Nova škola potpuno ispunjava potrebe nastavnog programa i kapacitete za organizaciju nastave u jednoj smjeni za učenike od prvog do osmog razreda – osam nižih i osam viših razreda, ukupno 16 razreda po 28 učenika, odnosno 448 učenika u jednoj smjeni. Izgrađena je i dvodijelna sportska dvorana s pratećim sadržajima, potom blagovaonica i knjižnica, dodatne učionice za izborni predmet te prostori za pedagoga i psihologa.

Škola je projektirana kao zgrada gotovo nulte potrošnje energije, energetskog razreda A+. Opremljena je modernim sustavom grijanja i hlađenja s pomoću dizalica topline zrak/voda, sustavom vatrodojave, ventilacije, odimljavanja, sprinkler instalacijom, ozvučenjem, automatskim zvonom, SOS instalacijom te gromobranom, a rasvjeta se temelji na LED tehnologiji. Investicija je ukupno vrijedna više od 75 milijuna kuna, a riječ je o jednoj od najsuvremenijih školskih ustanova u našoj državi, što ne čudi s obzirom na to da je trebalo proći 35 godina od izgradnje posljednje škole u Dubrovniku, 1985. godine.