Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
osigurali preduvjete

U novu školsku godinu kreće 4952 djece, a 505 ih je prvašića

Grad i osnovne škole osigurali preduvjete za siguran početak nove školske godine
1/2
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Sufinancirana je i usluga produženog boravka u svih 11 škola u iznosu od ukupno 7,055.873,00 milijuna kuna, a za marende u školama i vrtićima Grad izdvaja gotovo dva milijuna kuna.

U novu školsku godinu u 11 pulskih osnovnih škola kreće ukupno 4592 djece, među kojima je 505 prvašića. Ove godine najviše prvašića ima u Osnovnoj školi Šijana, i to 71 učenik, zatim u Vidikovcu 69 učenika, slijede Veruda sa 65 i Veli Vrh sa 61 upisanim prvašićem. Međutim, malo tko se usudi prognozirati kako će teći ova školska godina jer nastava ovisi isključivo o daljnjem razvoju epidemiološke situacije.

Grad na čelu s gradonačelnikom i ove će godine darivati prvašiće DAR GRADA Na prvi dan nastave učenike u školi čekale zaštitne maske

U klupama uz razmak

Škole su se prilagodile uvjetima rada u svakoj pojedinoj školskoj ustanovi, ovisno o specifičnostima. Smanjen je fizički kontakt te je unaprijed utvrđen raspored ulaska učenika u školsku zgradu tako da nastava neće započinjati i završavati za sve učenike u isto vrijeme. Svaki razredni odjel boravit će u jednoj prostoriji, a učenici će biti raspoređeni u školskim klupama uz primjeren razmak. Odmori će biti organizirani u različito vrijeme, ukida se školsko zvono, a izrađen je i raspored korištenja sanitarnih čvorova kao i raspored podjele školske marende u učionicama, odnosno podjele ručka u zasebnim vremenskim intervalima, s obzirom na raspodjelu po grupama.

Sam boravak u blagovaonici, sportskoj dvorani, knjižnici i drugim zajedničkim prostorijama organiziran je po skupinama, s jasno naznačenim maksimalnim brojem osoba koje u isto vrijeme mogu boraviti u tim prostorima. Tijekom radnoga dana smanjen je broj učitelja uvođenjem blok-satova te je pojačano svakodnevno čišćenje prostorija sukladno uputama HZJZ-a. Potiču se učitelji da s učenicima provode što više vremena na otvorenom.

Škole su nastavile s praksom naručivanja i opskrbe dezinfekcijskim sredstvima, raspršivačima, dozatorima, rukavicama, beskontaktnim toplomjerima te ostalom potrebnom opremom radi osiguranja zaštite na radnom mjestu. Sve će to biti na raspolaganju, kako djelatnicima tako i učenicima. Grad Pula osigurao je po dvije zaštitne maske za sve učenike viših razreda osnovnih škola u Puli, stoga je od zaštitne radionice Tekop Nova naručeno 5000 platnenih maskica. Nastavlja se voditi evidencija o vrijednostima izmjerene tjelesne temperature i eventualnom postojanju respiratornih simptoma kod djelatnika te onih koji imaju opravdan razlog za ulazak u školu.

Povećana je naknada za svako novorođeno dijete na 2.500 kuna SUFINANCIRANJE Misle o budućnosti i perspektivi mladih: Radne bilježnice svim osnovnoškolcima

– Grad Pula usuradnji s ravnateljima poduzima sve kako bismo našim osnovnoškolcima omogućili sve uvjete za boravak na nastavi u trenutačnim okolnostima, kako bi se oni, ali i njihovi roditelji osjećali sigurno. U tom smislu, organizacija nastave prilagođena je novim uvjetima, a produženi boravak će i u novoj školskoj godini biti organiziran u svim osnovnim školama na području Pule, uz uvažavanje epidemioloških mjera. Želimo da se, unatoč izazovnom vremenu u kojem živimo, naša djeca osjećaju sretno i sigurno u školskim klupama, sa svojim prijateljima – kazao je Boris Miletić, gradonačelnik Grada Pule.

Tijekom ljeta Grad je ulagao i u modernizaciju školskih zgrada. Dogradnja dizala za osobe s invaliditetom, gradnja koso podizne platforme i adaptacija sanitarija u Školi za odgoj i obrazovanje Pula, koju pohađaju učenici s teškoćama u razvoju, najvrednija je pojedinačna investicija u iznosu od gotovo 1,7 milijuna kuna. U Osnovne škole Stoja, Šijana i Kaštanjer ugrađeni su novi termostatski ventili, u školi Kaštanjer postavlja se ograda oko igrališta, a u školi Vidikovac uređuju se vanjske površine i saniraju se glavne i dvorišne stepenice. Tijekom ljeta uređena je i školska kuhinja u Područnoj školi Štinjan, koja pripada Osnovnoj školi Veli Vrh.

Radovi na školama

– Za ulaganja, opremanje te održavanje svih 11 osnovnih škola, Grad Pula u proračunu za 2020. godinu osigurao je više od 3,5 milijuna kuna. Ulaganje u obrazovanje ulaganje je u budućnost i stoga me veseli što će naši učenici od ove školske godine imati još bolje uvjete za rad, učenje i za napredak – kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Grad Pula i ove školske godine subvencionira nabavu udžbenika učenicima srednjih škola čiji su roditelji slabijeg imovinskog stanja, te nabavku obrazovnog materijala poput bilježnica, likovnih mapa i ostale opreme u iznosu od 300 kuna za učenike od 1. do 4. razreda, te 500 kuna za više razrede. Sufinancirana je i usluga produženog boravka u svih 11 škola u iznosu od ukupno 7,055.873,00 milijuna kuna, a za marende u školama i vrtićima Grad izdvaja gotovo dva milijuna kuna. Za subvenciju mjesečnih autobusnih karata za osnovce izdvajaju, pak, 180.000 kuna.

Projekt Veselo u školu predstavljen je prošli tjedan u Koprivnici, a riječ je o akciji Grada i partnera Predstavljen projekt “Veselo u školu” Za bilježnice, majice i maske svim učenicima osigurano milijun kuna

Grad Pula kroz projekt „Zajedno do znanja 2“ izdvaja 3,456.330,00 milijuna kuna kako bi osigurao pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju. Za predstojeću školsku godinu za sada je predviđeno 69 pomoćnika i jedan stručno-komunikacijski posrednik za ukupno 90 djece.