Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Zbog pandemije koronavirusa škole rade po posebnom režimu

Žinić: Nastava po uputama Ministarstva i HZJZ-a, spremni smo za sve scenarije

Foto: Sisačko-moslavačka županija
Osnovna škola Dragutina Tadijanovića u Petrinji broji 582 učenika u ovoj školskoj godini, a upisali su i tri razreda prvašića

Sisačko–moslavački župan Ivo Žinić sa svojim je zamjenikom Romanom Rosavcem prvog dana nastave obišao učenike Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u Petrinji koja je nedavno prošla i temeljitu energetsku obnovu. U uređenje ove druge po veličini osnovne škole u županiji, koje je omogućilo znatnu uštedu troškova energije, uloženo je oko 6,4 milijuna kuna od kojih je EU sufinancirala 3,73 milijuna.

Djeca su naša budućnost u koju trebamo ulagati! – poručio je načelnik Rugvice Mato Čičak demografske i pronatalitetne mjere Za prvu bebu od općine 3000 kuna, sufinancira se prijevoz učenika...

Sada su 582 učenika krenula na nastavu po posebnim uvjetima rada, zbog pandemije koronavirusa. Ravnatelj Davor Miholjević istaknuo je da je nastava organizirana sukladno uputama te da su, bude li potrebe, spremni za sva tri predviđena modela nastave.

– Pokušali smo se organizirati koliko smo najviše mogli po uputama HZJZ-a i našeg Ministarstva. Imamo sreću što je naša škola velika i ima puno ulaza pa smo uspjeli osigurati učenicima ulazak s više strana, a time i manje gužve. Naša škola, s područnim školama, broji ukupno 582 učenika. Imamo 11 odjeljenja razredne nastave i 10 odjeljenja predmetne nastave. Ove su godine upisana tri prva razreda. To je dobra stvar jer smo mi jedni od rijetkih s tolikim brojem prvašića, sve je manje djece. Nadam se da ćemo ostati u školi, da nećemo ponovno morati prijeći na online nastavu – rekao je Miholjević.

Župan Ivo Žinić naglasio je kako su sve škole kojima je osnivač Županija spremne dočekale početak nastave poštujući naputke Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Grad i osnovne škole osigurali preduvjete za siguran početak nove školske godine osigurali preduvjete U novu školsku godinu kreće 4952 djece, a 505 ih je prvašića

– Tijekom odvijanja nastave i kako vrijeme bude odmicalo, vidjet ćemo što će se sve događati u našim školama. Ne možemo predvidjeti hoćemo li imati nekog pozitivnog među učenicima ili nastavnicima. Sve su to scenariji koji nas mogu očekivati, ali mi smo na njih spremni. Mi smo, kao Županija, osigurali 40 tisuća zaštitnih maski za oko 10.800 učenika u svim osnovnim i srednjim školama. To je i 250 učenika manje nego protekle godine. Imamo nešto više od 1180 prvašića što je 150 manje u odnosu na proteklu godinu. No zanimljivo je da u srednjim školama imamo nešto više upisanih, oko 20-ak učenika. Vjerujem da taj broj više neće padati, iako je svake godine sve manje prvašića – dodao je župan.

Istog dana, nešto kasnije, zamjenik župana Roman Rosavec je u Osnovnoj školi Zorke Sever i Osnovnoj školi Popovača pozdravio učenike prvih razreda.