Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
BJELOVAR

Nakon 62 godine Bjelovar dobio predstavu iz vlastite produkcije

Premijera predstave Čaruga u novom bjelovarskom kazalištu
Foto: Bjelovar
Dom kulture bio je prepun, a premijeri su prisustvovali predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak i župan Marko Marušić

Bjelovar nakon 62 godine ponovno ima profesionalno kazalište, a to je 17. svibnja potvrdilo Ministarstvo kulture i medija. Tako je Gradska kazališna kuća Bjelovar Bjelovarčanima pripremila i prvu profesionalnu predstavu "Čaruga" koja je ovih dana premijerno izvedena u Domu kulture.

Slika naše stvarnosti

Dom kulture bio je prepun, što se moglo i očekivati, a premijeri su prisustvovali predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak te župan Marko Marušić. Predstava "Čaruga" Ivana Kušana, pod redateljskom palicom Ivice Buljana, na pozornici Gradske kazališne kuće Bjelovar priča priču o komičnom junaku koji se ne snalazi u svijetu puno većih varalica od njega samoga. U predstavi glume Bojan Navojec, Nina Violić, Sreten Mokrović, Frano Mašković, Vedran Živolić, Ružica Maurus, Pavle Vrkljan, Ivan Čuić, Vedran Živolić i Pavle Matuško. Prva je to profesionalna predstava u produkciji KMC-a, a želja joj je nasmijati gledatelje i suočiti ih s izokrenutom, ali još uvijek prepoznatljivom slikom naše stvarnosti. Bjelovarčanin Bojan Navojec iznimno je sretan zbog ponovnog rađanja profesionalnog kazališta u Bjelovaru te premijere predstave.

– Ovo je prva premijera nakon više od 60 godina, što znači da smo imali jednu malo dužu pauzu. Super je da nam se to dogodilo. To je samo jedna u nizu lijepih stvari koje nam se događaju. To je poseban događaj sam po sebi, pogotovo u ovom prostoru koji je obnovljen i prekrasan. Zbilja su se potrudili i mislim da stvarno imamo nešto gdje se mogu odigravati predstave i druga događanja. Ovo je vjerojatno početak jedne divne suradnje i prijateljstva – poručuje Bojan Navojec.

Desetljećima bez novih kuća

Gradonačelnik Dario Hrebak također nije mogao sakriti ponos i na ovo gleda kao na povijesni dan za Bjelovar.

– Puno se u Bjelovaru izdogađalo u zadnjih nekoliko godina, ali rekao bih da je ovo šlag na tortu. Obrazovanje, gospodarstvo, sve je to bitno, ali rekao bih da je kultura jagoda na vrhu one torte i strašno sam ponosan na današnji dan i što nakon 62 godine Bjelovar konačno ponovno ima svoju vlastitu predstavu iz svoje vlastite produkcije. Vjerujem da će ova predstava biti hit. Ono što daje ovome posebnu težinu jest da se nekoliko desetljeća ni jedna nova kazališna kuća nije ustrojila na području cijele Hrvatske i baš zato mi je drago da Bjelovar probija led – istaknuo je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Čast da otvori Gradsku kazališnu kuću Bjelovar pripala je predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, inače rođenom Bjelovarčaninu.

– Zaista sam radostan što mi je jedna od prvih aktivnosti u ovom trećem mandatu predsjednika Hrvatskog sabora baš ovdje u Bjelovaru jer volim grad Bjelovar, a jako volim i kazalište – kazao je Gordan Jandroković.

Potpisani ugovori o financiranju s udrugama dodjela potpora Bjelovarske udruge s Gradom potpisale ugovore vrijedne 325 tisuća eura storyeditor/2024-05-17/bjelovar_b_fasade_fo.jpg Nastavlja se sufinanciranje sanacije i obnove pročelja i krovova Za obnovu zastarjelih fasada Grad osigurao 300 tisuća eura storyeditor/2024-05-17/bjelovar_a_zeleni_fo.jpg Predstavljeno je idejno rješenje projekta Garden House Odobrena sredstva za dva projekta koji će promijeniti Bjelovar